Избори без избор

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

Нека да признаем: изборът, пред който са изправени британските избиратели следващия четвъртък, не е лесен. Борис Джонсън и Джереми Корбин се съревновават по непопулярност – и двамата са дълбоко противоречиви личности, по отношение на Брекзит и вътрешната политика – и победителят ще бъде човекът, считан за по-малко неподходящ.

Междувременно, лидерката на либералдемократите Джо Суинсън видя рейтинга си  да потъва в момента, в който се опита да се позиционира за кандидат за министър-председател. Серия от лоши опции: това е, с което разполагаме.

Подобно на четирите милиона граждани от ЕС-27, пребиваващи във Великобритания, британците, живеещи в чужбина от повече от 15 години, нямат право да гласуват на тези избори, които ще окажат огромно влияние върху живота им.

Има логика емигрантите, без непосредствени планове да се върнат в страната, да нямат право да гласуват на национални избори – в края на краищата няма представителство без плащане на данъци – но този път ситуацията е различна.

Да не забравяме, че гражданите на ЕС във Великобритания допринасят към хазната, но нямат право на глас.

На тези избори, обаче, те са като опитни зайчета, зависещи от експеримент, проточил се повече от три години и без никакви признаци скоро да приключи.

„Всичко, което мога да направя, е да седя и да гледам“, заяви пред EURACTIV гражданин на ЕС, който живее и работещ във Великобритания повече от десетилетие.

Изборите могат да се разглеждат като вот „за“ или „против“ Брекзит и ако консерваторите не спечелят следващата седмица, втори референдум ще е почти неизбежен.

Политическата целесъобразност не позволи на британците в чужбина или гражданите на ЕС на острова никога да не получат право на вот.

16-годишните нямат избирателни права и едва ли ще имат и в бъдеще, отчасти защото управляващите консерватори знаят, че младите хора са по-склонни да гласуват за левицата. По подобен начин партията на Борис Джонсън може да бъде уверена, че шансът е по-голям гласоподавателите от ЕС и британските емигранти на континента да дадат вота си за партии, защитаващи оставането в Съюза.

Всички, свързани с Великобритания, независимо дали у дома или в чужбина, имат интерес от вота. Лишаването на 4-5 милиона души от избирателни права е хитър ход политически, но грешен морално.