Кой ще оглави Еврогрупата?

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Надпреварата за поста на председател на Еврогрупата (неофициално) започна като все още не е ясно дали настоящият титуляр, португалският министър на финансите Марио Сентено, ще остане начело. Имената на възможните кандидати за председател на срещите на еврозоната в критично време за общата валута вече излизат.

До 2023 г. следващият председател на Еврогрупата ще трябва да се пребори с приключването на банковия съюз, с европейската схема за презастраховане при безработица, с прегледа на фискалните правила на ЕС и, ако нещата се объркат, с последиците от следващата рецесия.

В интервю с автора на тази статия в Давос Сентено заяви, че “все още не е взето решение”. “Много харесвам това, което правя, но мандатът си е мандат”, добави той.

Той не е единственият, когото можем да виним за липсата на яснота. Премиерът на Португалия Антонио Коща може да реши да го посочи за управител на централната банка в страната, длъжност, която ще бъде свободна само няколко седмици преди мандатът на Сентено в Еврогрупата да приключи на 13 юли.

На този етап нито Коща, нито Сентено наистина знаят какво искат, но най-вероятно Сентено ще бъде преизбран, ако реши да се кандидатира за втори мандат, според половин дузина служители и дипломати, близки до Еврогрупата, с до които EURACTIV се допита.

“Не мисля, че ще има голяма съпротива”, заяви дипломат от голяма страна членка на еврозоната.

В случай, че Сентено се откаже от надпреварата, други кандидати си проправят път. Испанският министър на икономиката Надя Калвиньо се смята за водещ кандидат. Кандидатурата на Калвиньо е добре обмисляна от голям брой нейни колеги, заради познаването на проблематиката, благодарение на 12-годишния ѝ опит в Европейската комисия. След неуспешната ѝ кандидатура за ръководството на МВФ миналото лято, премиерът Педро Санчес ѝ даде важно място в новото коалиционно правителство.

Калвиньо изглежда безопасна опция за социалистите, които несъмнено ще се борят постът да остане в техния лагер. Името ѝ също би спомогнало за постигането на напредък по отношение на баланса между половете сред водещите позиции на ЕС.

Някои дипломати обаче са по-скоро загрижени за липсата на географски баланс. “Еврогрупата само от южни държави членки ли е съставена?”, попита един от тях.

Понастоящем южните държави членки преобладават в икономическите постове: комисарят по икономика (Паоло Джентилони), председателят на комисията по икономически и парични въпроси (ECON) в ЕП (Ирене Тинали), председателят на Надзорния съвет (Андреа Енрия), председателят на Европейския банковия орган (Хозе Мануел Кампа), а към това число някои дори включват и шефа на ЕЦБ (Кристин Лагард от Франция).

Но този път партийната принадлежност може да се окаже по-важна от географския признак, според европейски служител.

Либералите могат да представят свой собствен кандидат в надпреварата. Едно от споменаваните имена е това на Пиер Граменя. Люксембургският министър е един от най-старите членове на Еврогрупата и седемгодишният му опит би бил предимство, когато дойде време да се търси подкрепа от министрите в център-дясно.

За момента Калвиньо не издава намеренията си. Екипът ѝ не иска да спекулира за бъдещите ѝ планове, но подчерта добрите ѝ отношения със Сентено.

Повече яснота ще има след като министрите решат кой ще председателства подготвителните срещи на Еврогрупата през следващите няколко седмици.

Председателят на Работната група на Еврогрупата Ханс Вeйлбриф беше повикан обратно в Нидерландия, за да поеме данъчната служба след като скандал принуди бившия ѝ шеф да напусне.

Изборът на северен кандидат ще играе в полза на Калвиньо. Повечето високопоставни служители обаче признават, че е твърде рано за спекулации, особено след като все още не е ясно какво ще направи Сентено. А и консенсусните кандидати обикновено се появяват накрая.

В крайна сметка, както каза един дипломат, ако няма ясен консенсус, “люксембургец или белгиец вземат поста”.