Колко Орбанчета могат да се съберат на главата на карфица?

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

В понеделник (3 февруари) ръководството на Европейската народна партия (ЕНП) не успя да изключи от редиците си партията “Фидес” на Виктор Орбан. Мнозина оцениха това като пример за обичайното отлагане при възникване на проблем в ЕС. Но истинският въпрос, на който трябва да си отговорим, е колко такива като Орбан се крият зад унгарския лидер и идеите му.

Отговорът вероятно ще предизвика силно главоболие у председателя на ЕНП Доналд Туск, който ясно демонстрира, че не желае Орбан в европейското политическо семейство. На практика обаче Туск се сблъска със силната опозиция на словенските, френските и испанските дясноцентристи, както и на баварския Християнсоциален съюз.

Като не постави случая на гласуване, лидерът на ЕНП реши да запази единството в партията вместо единството на проевропейските сили в нея. Отлагането на проблемите рядко води до добри резултати.

В светлината на евентуалната загуба на друг премиер в Съвета на ЕС – с наближаването на изборите в Ирландия – и нарастващия натиск от центристката група на Макрон “Обнови Европа”, ЕНП реши да заложи върху броя на евродепутатите си, вместо върху ценностите.

Целият процес подозрително намирисва на лицемерие. Членството на Орбан беше временно преустановено през март, а оттогава по същество нищо не се е променило. Неговата партия “Фидес” продължава да подкрепя ЕНП в Европейския парламент, докато антимиграционната реторика в Будапеща ескалира и това не остава скрито в Европа.

Много протежета на Орбан, като бившият премиер на Словения Янез Янша (който, между другото, скоро може да се върне обратно на поста), виждат в него отговора на теологичния въпрос: как Европа може да се върне към християнските си корени.

Как отказът да се приемат 4000 деца бежанци без придружител се свързва с Библията и християнските ценности обаче е друга тема… Папа Франциск направи изказване по този въпрос, но главата на католическата църква изгелжда ултралиберален за вкуса на някои политици от ЕНП…

Лидерът на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер се противопостави публично на Орбан, но не трябва да забравяме старите планове на германския политик за изграждане на мостове с популистите, обявени преди европейските избори миналия май.

Орбан не е просто политическа муза за десните популисти; той всъщност е фронтменът на течащия процес на изместване на ЕНП вдясно и връщането на партията към Средновековието, далеч от ценностите на основателите ѝ.

Битката за душата на най-влиятелното политическо семейство в Европа продължава. А това е битка и за душата на Европа.