Леви-десни по пътя на промяната

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Бившият служебен икономически министър Кирил Петков [Юлия Лазарова]

Когато един политик каже за бъдещата си формация: “Не сме чисти десни, не сме чисти леви!”, остава да са небинарни. Този термин е изяснен, когато става въпрос за полова идентичност, но за изгряваща партия, която отказва да влезе в познатите стереотипи – ляво, дясно, център, е по-скоро липса на такава или уловка за избиратели.

Точно това направиха бившите вече служебни министри Кирил Петков и Асен Василев при публичното потвърждение за политическия си проект, с който ще се явят на предсрочните избори на 14 ноември – трети поред за една година.

“Няма да има идеологии, няма да има компромиси с ценности… Ние много вярваме в десни инструменти, които да постигат леви цели!” Това са част от споделените пред журналисти възгледи на Кирил Петков как продължават промяната, която показаха за четирите месеца работа като министри.

“Работата оттук нататък няма да бъде на база политически линии, идеология, ляво, дясно. Ще искаме да съберем всички почтени хора, които искат тази промяна да продължи и това ще е единственото ни мото, с което да вървим напред”, каза той.
“Промяна” и “продължава” са ключови думи в техните публични изяви. Само вчера Петков повтори десетина пъти “промяна” в рамките на 13-минутно изявление. А резултатът от този политически маркетинг е, че новата формация по всяка вероятност ще се нарича: “Промяната продължава”.

Въпреки неизказаната политическа идентичност, от ГЕРБ обявиха проекта за “ляв”, който “ще къса жива плът от левицата”, също и от протестните партии. Но има и прогнози, че ще привлече избиратели от целия политически спектър, макар че все още няма социологически проучвания за електоралния потенциал на “Промяната продължава”.

Коментарите на политолози са разнопосочни и варират от очаквания, че “Промяната” може да се окаже модерната левица от европейски тип, в която БСП така и не успя да се трансформира след 1989-та, до дясно-либерална формация. Всъщност обявената липса на разделителни линии в името на промяната повтаря концепцията на президента Радев за обединение на политически сили, независимо от идеологиите им, срещу модела на “завладяната държава”, наложен от ГЕРБ.

Политическата технология

Все още няма яснота с чия регистрация формацията ще се яви на вота – на МИР, създадена от бившия зам.-председател на лявото “Движение 21” Симеон Славчев, на ВОЛТ – на бившия депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев, или нечия друга. ВОЛТ беше в платформата “Изправи се.БГ” на Мая Манолова, част от парламентарно представената коалиция “Изправи се. БГ. Ние идваме!” (ИБНИ). В началото на септември партията на Ананиев напусна Манолова и оттегли подкрепата си от ИБНИ, а лидерът ѝ обяви, че би подкрепил проект на Петков-Василев. ВОЛТ-България, създадена през 2018 г., е част от паневропейското движение ВОЛТ, чиято цел е обединена и федерална Европа.

И докато никоя от тях не признава за преговори, се появи публично признание на Емил Георгиев, председател на политически клуб “Eкогласност”, коалиционен партньор на БСП от 20 години. В ефира на БНТ Георгиев съобщи, че са били потърсени от Петков и Василев с предложение да се възползват от “Екогласност” срещу финансиране и водачески места в листите, както и че новият проект е свързан с представители на президентската институция. В изявлението си пред журналисти Кирил Петков заяви, че не са “президентска партия”, не отрече за среща с “Екогласност”, но нищо повече.

Бъдещи партньори

Появиха се спекулации, че новите политици с дипломи от Харвард ще се явят на изборите в коалиция, за каквато преговарят с различни политически сили. Една от партиите, чието име се спряга, е Средна европейска класа. Пред Euractiv общинският съветник от Бургас и неин председател Константин Бачийски заяви, че симпатизира на Петков и Василев, подкрепя ги и смята, че шансове за партньорство има, но разговори още не били водени.

“Чисто идеологически сме много близо един до друг. В лицето на Кирил Петков виждам човек, който би могъл да помогне за тази трансформация и промяна, която всички искаме”, каза Бачийски. “Аз съм човек, който работи за каузи. Тази година имах предложения от седем политически сили, някои от които парламентарно представени, но не съм приел нито едно”. Бачийски е известен с разкритията си за парк “Росенец” и лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган там.

Петков обрисува така профила на хората, които новата формация търси – почтени, с кариера извън политиката и доказателства за произхода на средствата си. За активното включване в политиката каза, че не е било предвидено от самото начало: “Скочихме (с Асен Василев, б.а.) за 60 дни, от 60 дни станаха 4 месеца… и като видяхме очакванията на хората за промяна, решихме да скочим за 4 години”. В този контекст обаче решението му да се откаже от канадско гражданство заради двата месеца като икономически министър изглежда доста нелогично.

Докато “Промяната продължава” търси съмишленици, за да подреди листите, и съюзници, за да се яви на вота, политически сили вече я приветстваха като партньор в бъдещо коалиционно управление. Такива сигнали дойдоха от лидерите на “Демократична България” и “Изправи се.БГ. Ние идваме”, а председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева (“Има такъв народ”) публично обяви: “Заставаме с тези млади момчета, ако влязат в парламента”.

Дали тези акламации ще са достатъчни, за да се сглоби правителство на промяната е рано да се каже.