Липсващата европейска солидарност

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV. [EPA-EFE]

Отричането на епидемията от коронавирус в Европа приключи внезапно: цяла Италия е в безпрецедентна карантина, а другите страни тревожно се подготвят за подобни потенциални мерки. Очертава се нова европейска криза, но за жалост солидарността, за пореден път, е в недостиг.

Усилията за спиране на разпространението на коронавируса подлагат на изпитание здравните системи и икономиките на много държави: пренаселените болници излагат живота на гражданите на риск, а ограниченията в свободата на движение парализират много бизнес сектори.

От вторник насам цяла Италия е под карантина, борейки се с бързо увеличаващия се брой пациенти, заразени с COVID-19, в препълнени болници. Според доклади, лекарите в Италия са принудени да решават кои пациенти да получат лечение въз основа на това кой е най-вероятно да оцелее.

“Няма да има повече червени зони (…). Цяла Италия е в червената зона”, заяви премиерът Джузепе Конте, ограничавайки свободата на движение. Няма време за губене, посочи Конте. Тревогите около вируса заместиха La Dolce Vita (“сладкия живот”).

Днес Италия – ще я последват ли Испания, Германия, Белгия и Великобритания утре?

Статистиката предполага, че подобна съдба очаква и други европейски страни – информация, която, ако бъде използвана разумно, би могла да предостави на националните здравни системи ценно време за подготовка.

Коронавирусът вероятно ще засегне над 70% от населението на Европа, българският премиер Борисов и германският канцлер Ангела Меркел заявиха публично след бързо свикана телеконференция на лидерите на ЕС във вторник (11 март), целяща да подобри координацията за ограничаване на разпространението на вируса.

***

Усилията за спиране на разпространението на коронавируса подлагат на изпитание недофинансираните и пренебрегвани национални здравни системи и икономиките на много държави. Пренаселените болници излагат живота на гражданите на риск, а ограничената свобода на движение има негативно влияние над много бизнес сектори.

През изминалите дни нараснаха критиките към държавите членки, особено към Франция и Германия, за ограничаването на износа на защитни материали към страни в нужда като Италия.

Някои служители на Европейската комисия обаче твърдят, че решението на Германия е разумно на фона на усилията за по-целенасочено снабдяване с лични предпазни средства в дългосрочен план.

Вярно е, че министрите на здравеопазването от 20 държави членки започнаха съвместни обществени поръчки за предпазни консумативи, оборудване и дихателни машини. Европейската комисия обаче все още няма ясна картина за запасите на държавите членки, тъй като в много случаи това се смята за въпрос на национална сигурност.

И докато усилията на Европейската комисия до голяма степен останаха на ниво комуникация, с фрази като “стоим до Италия в тези трудни времена”, китайското правителство предложи да изпрати на Италия 1000 белодробни вентилатора, два милиона маски за лице, 20 000 защитни костюма и 50 000 тестови комплекти.

До момента Европа не е успяла да отговори адекватно на молбата на Италия за помощ. Но какво ще стане, ако и други страни попаднат в същото положение? Можем ли да очакваме европейска солидарност?

В сряда Меркел заяви, че страните от ЕС не трябва да се изолират, а да работят заедно, за да ограничат икономическото въздействие на вируса. “Затварянето на границите не е адекватен начин за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на вируса”.

Ден по-рано Австрия и Словения обявиха, че ще наложат ограничения на границата с Италия. Други страни в региона също обмислят подобни мерки.

Авторът на този коментар не може да не забележи някои паралели между тази ситуация и миграционната криза, изместена от първите страници от новината за коронавируса.

Здравната криза е поредното доказателство за провала на европейската солидарност. Този път обаче принципът на солидарността би могъл да бъде поставен на риск дори повече, отколкото по време на кризата с мигрантите. Здравната криза заплашва да разруши из основи доверието между гражданите, техните национални правителства и евроинституциите.

Може да се поспори, че кризите, засегнали Европа от началото на годината, са до голяма степен резултат на външни фактори. В настоящата здравна криза липсата на солидарност може да повдигне въпроса: Къде е Европа, когато трябва да защити гражданите си?

Защото сила трябва да се демонстрира не само през спокойните, мирни времена, а когато това наистина има значение.

И още нещо: ситуацията може да се влоши дори повече, ако двете кризи се сблъскат една с друга.

В неделя бе открит случай на болен от коронавирус в пренаселения бежански лагер Мория на гръцкия остров Лесбос. Епидемия в пренаселен лагер, където бежанците живеят в ужасни условия, може да се разпространи като пожар и да има много сериозни последици, както за бежанците, така и за цяла Европа.