Макрон хвърли ръкавицата

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com [Alvaro German Vilela/Shutterstock]

За Еманюел Макрон въпросът за коронаоблигациите не може да бъде заобиколен. Миналия петък той изрази кристално ясно позицията си за нуждата от издаване на коронаоблигации, особено за северните държави и най-вече за Берлин. На карта е поставено собственото му политическо бъдеще.

В четвъртък (23 април) европейските лидери отново ще се опитат да намерят лек за най-сериозната икономическа криза от последните сто години, както я нарече бившият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпьой.

Макрон най-накрая хвърли ръкавицата и заяви ясно на германския канцлер Ангела Меркел, че европейската солидарност, която Берлин все отлага, е необходима сега ими никога.

“Германците са за Европа, когато това значи да ви изнасят стоките, които произвеждат. Те са за Европа, когато това значи ваши работници да произвеждат автомобилните части, които вече не се правят у тях. Но те не са за Европа, когато това значи споделяне на тежестта”, заяви Макрон в интервю за Financial Times миналия петък.

Макрон се кичи с европейските одежди със страхотна увереност, но той никога не забравя политическите си цели у дома. В момент, в който неговата страна, ударена от здравната криза, се готви да се изправи пред шока от тежка рецесия, залогът за Макрон никога не е бил по-висок: да бъде или да не бъде преизбиран през 2022 година.

“С прогноза националната икономика да се свие до 8% през тази година и милиони временно освободени работници – получаващи заплати само благодарение на правителствена схема за частична безработица в размер на 24 милиарда евро – правителството очаква бюджетният дефицит през 2020 г. да скочи до 9% от БВП. Това е най-високият дефицит от Втората световна война насам”, пише Financial Times.

В момента Макрон се бори с последствията от здравната криза. Повечето от французите са съгласни с ограничителните мерки, но са недоволни от начина, по който правителството се изправя срещу епидемията. Това предизвика необичайна промяна в реториката на френския президент.

В опит да преодолее недоверието, свързано с повтарящия се недостиг на маски и тестове, в последното си обръщение към нацията миналата седмица Макрон се отказа от военната реторика в полза на много по-смирен и приобщаващ тон.

За първи път Макрон призна за липсата на подготовка, за грешките, неадекватните действия и провалите в управлението на епидемията.

Френската здравна система е подложена на сериозен натиск, докато COVID-19 разкрива социалните неравенства във Франция. В някои региони движението на жълтите жилетки все още е активно, а наскоро приетата пенсионна реформа предизвика допълнителен социален гняв.

А какво се случва в Берлин? Докато доскоро мнозина предричаха залязването на Меркел от политическия небосклон, канцлерът е яхнала вълната на широка обществена подкрепа в Германия.

Нещо повече, френските медии непрекъснато правят съпоставки между Франция и Германия и се интересуват как точно Германия се справя по-добре в борбата срещу коронавируса.

Ангела Меркел няма какво повече да доказва и действа подобаващо.

Канцлерът знае, че “няма да излезем от кризата в добра форма (…), ако и цяла Европа не го направи”, както заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт в отговор на интервюто на Макрон. Това оформя “нашите действия и готовността ни да проявим солидарност”, добави той.

Политическото оцеляване на френския президент ще зависи преди всичко от икономическите му показатели, и той има две години, за да ги подобри. Междувременно, макар и политическата логика и морал да са на негова страна, Макрон не говори от позиция на силата и трябва внимателно да наблюдава действията на Меркел.