Меркел готви отговор на инвестиционния бум на Китай в Африка

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Capitals e ежедневният обзор от столиците на EURACTIV.com

“The Capitals” ви представят последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV. Можете да се абонирате за бюлетина тук.

БЕРЛИН

Меркел насочва вниманието си към африканския инвестиционен бум. Канцлерът Ангела Меркел отвърна на китайската икономическа офанзива на африканския континент с германска инвестиционна програма. „В края на краищата, ние започваме от сравнително ниско ниво, ако ни сравните с Китай и други страни“, каза Меркел във вторник (19 ноември) при откриването на двудневната среща с държавните и правителствените ръководители на Африка в Берлин. Тя представи междинни резултати от инициативата „Compact with Africa“ (CwA), започната през 2017 г. До момента са подадени заявления в размер на 1 млрд евро. „Това е нарастваща тенденция“, каза Меркел. Канцлерът призна „важната роля“ на Африка в решаването на глобалните проблеми, с над 50-те държави и нарастващо население на този континент. Тя добави:„Независимо дали става дума за мир, защита на климата или икономическо развитие, миграция и други ключови въпроси на нашето време“. Канцлерът също така застана зад решението, взето през юли в полза на африканското споразумение за свободна търговия, определяйки го като „новаторско решение“. (Claire Stam | EURACTIV.de)

ЛОНДОН

Първият дебат между Борис Джонсън и лидера на лейбъристите Джереми Корбин приключи без ясен победител във вторник вечер (19 ноември), по време на който двамата лидери си разменяха словесни удари във връзка с Брекзит и NHS – здравната система на Кралството.По време на дебата Джонсън многократно заявяви необходимостта от „осъществяване на Брекзит“. Корбин заяви, че консервативното правителство ще предостави на американски частни здравни фирми пълен достъп до здравната система на Обединеното кралство като част от бъдеща търговска сделка между Великобритания и САЩ.  Анкета на YouGov сочи, че премиерът е водил в дебата с 51-49%. (Benjamin Fox, EURACTIV.com)

РИМ

Криза за реформа в ЕМС. Напрежението сред управляващите партии в Италия нараства във връзка с преразглеждането на Европейския механизъм за стабилност (ESM), който беше предварително одобрен от страните членки на ЕС през юни. Ако предложената реформа получи окончателнo одобрение през декември, новият фонд за спасяване на еврозоната ще изисква „условност под формата на програма за макроикономическо приспособяване“, което означава, че страните в затруднение ще получат финансова помощ, ако се съгласят на преструктуриране на дълга.

Лидерът на дясната партия Lega Матео Салвини заяви, че ако правителството се съгласи, това следва да се счита за държавна измяна, докато министърът по въпросите на ЕС Винченцо Амендола припомни, че партията на Салвини е била част от правителството, което даде съгласието си за временното споразумение през юни. Изглежда, че антисистемната партия Пет Звезди е критично настроена към реформата, която ще превърне ESM в структура, подобна на Международния валутен фонд (МВФ). Изглежда, че стратегията на правителството е да отложи окончателното решение на ЕС за реформата в ЕМС след декември. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

ВАРШАВА

Сикорски извън борбата за президентския пост. Евродепутатът и бивш министър на външните работи Радослав Сикорски обяви във Фейсбук, че няма да вземе участие в президентските избори през следващата година. Подобно изявление беше публикувано и от Бартош Арлуковиц, евродепутат от опозиционната Гражданска коалиция (KO). До момента единственият кандидат от КО е Малгорgата Кидава – Блонска. Сикорски предупреди, че вътрешните борби ще отслабят опозиционната партия.

Сикорски и Арлуковиц последваха примера на Доналд Туск, който не се включи в надпреварата за поста. Решението на Туск беше приветствано от 73% от участвалите в анкетата на IBRiS за ежедневника „Rzeczpospolita” (Mateusz Kucharczyk | EURACTIV.pl)

БРАТИСЛАВА

Седалището на ELA в Братислава подбужда междуинституционална борба. Европейският парламент оспорва в съда на ЕС начина, по който страните членки взеха решение за седалището на новосъздадената Европейска агенция по труда (ELA). Макар че избирането на седалище на агенциите на ЕС е привилегия на държавите-членки, евродепутати твърдят, че е трябвало да бъдат консултирани в процеса, тъй като ELA е тясно свързана със свободното движение на работници. Словакия се надява, че в резултат на спора няма да загуби домакинството на най-новата агенция на ЕС.

Шефкович заяви, че ядрената енергетика трябва да се докаже отново. Европейският ядрен сектор трябва да представи успешен проект за нова, функционираща ядрена централа, която да убеди обществеността и политиците в ползите от ядрената енергия, заяви заместник-председателят на словашката Комисия Марош Сефкович на конференция в Словакия. „Колкото по-рано, толкова по-добре“, добави комисарят. Той е убеден, че това би оборило аргументите, че новите проекти са прекалено скъпи и отнемат твърде много време, за да бъдат завършени. (Zuzana Gabrižová |  EURACTIV.sk)

ПРАГА

Не на „Евро пътеката“. Еврото е политически проект, а не финансов, и той не е устойчив, заяви бившият чешки финансов министър Иван Пилни на международната конференция в Камарата на депутатите във вторник. Ян Свейнар, професор в нюйоркския университет Колумбия, от друга страна, смята, че Чехия ще просперира повече с единната валута. Чехите все още не са определили дата за приемане на еврото, а в по-голямата си част обществеността е срещу общата валута, съобщава Чешката новинарска агенция. (Ondřej Plevák |  EURACTIV.cz)

СОФИЯ

Рокада. Управляващата коалиция номинира генералния прокурор Сотир Цацаров за председател на антикорупционната агенция. Дясната партия Воля номинира своя депутат Симеон Найденов за поста, но това е по-скоро ход, спомагащ назначаването на Цацаров да изглежда като състезание. Постът на председателя на антикорупционната агенция е свободен от юли 2019 г., когато имуществен скандал принуди председателя му, бившият прокурор Пламен Георгиев, да подаде оставка. Малко след като напусна позицията, правителството го назначи за консул във Валенсия. Това отвори вратата за Цацаров, чийто 7-годишен мандат изтича през януари 2020 г.

Иван Гешев, заместникът на главния прокурор Цацаров, бе избран за следващ главен прокурор на България от Висшия съдебен съвет. Президентът Румен Радев първоначално отказа да одобри назначаването на единствения кандидат за поста. Последва преизбиране от ВСС. Сега президентът е длъжен да подпише указа. (Красен Николов | EURACTIV.bg)

БУДАПЕЩА

Върховенството на закона няма обективни критерии, каза правосъдният министър. В статия, публикувана от Euronews, Джудит Варга заяви, че върховенството на закона в ЕС е под натиск от онези, които се опитват да го използват като политическо оръжие. Като концепция, върховенството на закона няма набор от общоприложими обективни критерии и загрижеността към него следва да има предвид „спецификата на държавите-членки“, каза правосъдният министър. Варга добави, че „Брюксел упражнява контрол в области, в които няма компетентност“, като добави, че предложението на Комисията за „въвеждане на редовен преглед на върховенството на закона напълно противоречи на договорите на ЕС“. Министърът също така не счита, че критериите за правова държава са необходими за защитата на финансовите интереси на ЕС. Съюзът „вече има инструменти за защита на финансовите си интереси, не е нужно да откриваме топлата вода“, каза министърът. Унгария е твърд противник на новите условия, обвързващи фондовете политиката за сближаване на ЕС със спазването на принципите на върховенството на закона. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

БУКУРЕЩ

Минимално увеличение на заплатите: Тази седмица румънското правителство може да реши да увеличи минималната заплата със 7,2%, каза премиерът Людовик Орбан. Кабинетът скоро ще обяви формула за изчисляване на минималната заплата, но премиерът заяви, че ако тази формула включва инфлацията и растежа на производителността, повишението ще бъде от 7,2%. Сегашната минимална заплата в Румъния е 1.263 леи (около 265 евро) на месец, а предходното правителство обеща увеличение от 100 леи, или 8%, от януари. (EURACTIV.ro)

ЗАГРЕБ

Добре подготвени за първото председателство на Съвета на ЕС. „Уверен съм, че ще оставя ЕС в добри ръце“, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск след среща с хърватския премиер Андрей Пленкович в края на конгреса на ЕНП в Загреб. Хърватската столица ще бъде домакин на още едно ключово събитие през май 2020 г., когато разширяването на ЕС със Западните Балкани ще бъде в дневния ред. „Ще стискам палци, да успеете да възстановите единството между държавите-членки в това отношение“, каза Туск.

Училищните профсъюзи няма да се откажат. След месец непрекъснати стачки профсъюзите на началните и средните училища обявиха, че ще продължат протеста си утре, по време на конгреса на ЕНП. Правителството желаеше да предложи 6,12% увеличение на основната заплата през 2020 г. за целия публичен сектор, но членовете на профсъюза отхвърлиха предложението на референдум с впечатляващия процент от 93%. Синдикалните ръководители заявиха, че стачката „се е превърнала в борба за достойнството на учителя“ и че няма да се откажат. (Tea Trubić Macan | EURACTIV.hr)

БЕЛГРАД

Финансова грешка. Бюджетът за 2020 г. е съставен сравнително добре, с изключение на 9,6%-ото увеличение на заплатите в публичния сектор, заяви председателят на фискалния съвет Павле Петрович. Петрович каза, че заплатите в публичния сектор би следвало да бъдат увеличени не повече от 5,5%. (EURACTIV.rs)

***