Необходима раздяла

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

По-добре e да си тръгнеш навреме. Европейската народна партия (ЕНП) вече има чудесна възможност да се освободи от главоболията си около партията на Виктор Орбан – Фидес.

На политическо ниво насрочени избори няма и следователно политическата цена се очаква да бъде малка.

Експертна група начело с бившия председател на Съвета на ЕС Херман Ван Ромпой в момента проверява дали Фидес трябва да напусне ЕНП. Препоръката на Ромпой се очаква да излезе през следващите няколко седмици.

До момента, обаче, всички знаци са налице, че Фидес не са свършили нужното, тъй като според източници от унгарската партия, тя е показала малко разбиране за това какво очакват от нея „тримата мъдреци“. Точно обратното, ситуацията в момента се влошава, като Орбан има претенции и към унгарската култура.

Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер вече е против завръщането на Орбан в семейството на ЕНП. „Фидес и председателят ѝ Виктор Орбан не използваха времето, за да работят върху критиките, които бяха причина да замразим членството на партията“, заяви Вебер пред германския Der Spiegel.

Вебер добави, че „по-специално настоящото законодателство и бъдещето на Централноевропейския университет в Будапеща не са обнадеждаващи. Виктор Орбан ще трябва да покаже резултати”.

Преди европейските избори Вебер искаше да “гради мостове” с хора като Орбан. Новата му позиция трябва да бъде приветствана, пък и сега гласовете на Орбан не са му нужни.

Оставането на Фидес в ЕНП е възпрепятствано и от още един фактор:  смененото ръководство на ЕНП, като новият председател на ЕНП Доналд Туск е твърде вероятно да се противопостави на Орбан.

Ако Орбан напусне групата сега, това ще създаде ситуация, благоприятна и за двете страни.

Орбан ще бъде свободен да фантазира за нови врагове и да продължава да сатанизира бежанците, като същевременно настоява гражданите на ЕС да се върнат към християнските си корени.

ЕНП, от друга страна, ще бъде свободна да подкрепя прогресивните политически инициативи и да подпомага продължаващите усилия за изграждане на широко проевропейско мнозинство в Европейския парламент.