Не бързайте с ваксината срещу COVID

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com [Shutterstock/Exploring Planet Earth]

Във вторник беше разпространена новината, че клиничните изпитвания на един от водещите претенденти за ефективна ваксина срещу COVID-19, са били поставени на пауза заради потенциални здравни рискове. В същото време лидери по целия свят все още се надпреварват да предлагат фалшиви надежди и обещания.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп удобно обяви пускането на ваксина само няколко дни преди президентските избори, а здравният министър на Гърция, направи щедри обещания за ваксина преди Коледа. По същия начин политици от цял свят се надпреварват, за да уверят обществеността, че краят на пандемията е близо.

И докато граждани протестират срещу ограничителните мерки, а броят на заразените продължава да расте, политическият натиск върху властите също се увеличава.

Отчаянието на политиците да предложат на населението частица надежда в замяна на още малко време във властта не е изненадващо. Но истината е, че сроковете, до които ваксината ще е готова, зависят не от политическия дневен ред, а от науката.

Ваксините са едно от най-големите медицински постижения в човешката история, които са спасили живота на милиони. Когато са разработени в съответствие с нормативните изисквания, ваксините срещу морбили, паротит, рубеола, полиомиелит, едра шарка и грип имат дълга история на безопасна употреба.

Но освен очевидните страхове за човешкото здраве, свързани с новата ваксина, бързането за пускане ѝ на пазара крие и по-коварен риск.

Вече съществува опасно и растящо недоверие към ваксините. Отне само едно лошо проведено проучване, свързващо аутизма с ваксината срещу морбили, за да възникне цяло поколение антиваксъри, които спомогнаха за завръщането на тази тежка и много заразна болест.

Колебанията относно ваксинацията бяха обявени от Световната здравна организация за една от десетте най-големи заплахи за здравето в световен мащаб през 2019 г.

С разпространението на пандемията от коронавирус, антивакс настроенията отново се засилват и бързането да се обещаят ваксини не помага на страховете да се оталожат.

Трябва да се внимава да не се налива масло в огъня. Необходима е само една малка грешка, чиито последствия да се усещат с години.

Правителствата носят отговорност да се отнасят внимателно към разработването и пускането на пазара на коронаваксината. В противен случай те рискуват недоверието към ваксините да се увеличи. Това може да доведе до тежки последствия не само за настоящата епидемия, но и при бъдещи кризи.

Има единодушие по въпроса – ваксината е единственият изход от тази пандемия. Но прибързването тя да бъде произведена за удобство на властите или на обществеността рискува да нанесе повече вреда, отколкото полза.