Не рушете моста

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com [Shutterstock]

Краят на свободата на движение е една от най-емблематичните промени, които ще настъпят вследствие на излизането на Великобритания от Европейския съюз този петък.

Дните, когато гражданите на ЕС можеха да се преместят във Великобритания и да намерят работа след пристигането си, приключиха. Много европейци, особено тези от централните и източните държави-членки, виждат това като акт на враждебност срещу тях.

За сметка на това все още не е ясно какви ще бъдат новите критерии за желаещите да живеят и работят в Обединеното кралство. Досега правителството предложи само на тези, които печелят над 30 000 британски лири (36 000 евро) годишно, да бъдат допускани – праг, който ще ограничи по-голямата част от европейските мигранти, които в момента са на Острова.

Измислен от правителството на Тереза ​​Мей, за която създаването на “враждебна среда” беше личен проект, прагът от 30 000 британски лири винаги е бил абсурден.

За сравнение, това е повече от възнаграждението на младши лекар, учител или медицинска сестра и е по-високо от средната работна заплата. Под прага ще останат и предприемачите, и създателите на стартъпи, чиито доходи в началото обикновено не са високи.

Бизнес лидери проведоха дълга лобистка кампания, предупреждавайки, че прагът от 30 000 британски лири, съчетан с плановете на правителството да въведе точкова имиграционна система, ще остави хиляди компании във Великобритания с недостиг на служители.

В същото време организации от публичния сектор многократно предупреждават, че правилата ще бъдат в голяма тежест и на училищата и болниците. Макар и бавно, кампанията вече започва да дава резултати.

В доклад, публикуван във вторник (28 януари), Консултативната комисия по миграцията (ККМ), независим орган, съветващ министрите, заяви, че прагът за всички работници трябва да спадне до 25 600 британски лири, за да се облекчи набирането на учители и квалифициран медицински персонал.

Председателят на комисията разкритикува и добре рекламираната точкова имиграционна система на консервативното правителство. За момента министрите не са се ангажирали, но би било изненадващо, ако не изпълнят повечето препоръки на КММ.

Това са малки стъпки, но има причина да бъдем предпазливи в оптимизма си, че Великобритания няма да разруши моста с континента. Целта за намаляване на миграцията до десетки хиляди, въведена от Дейвид Камерън и активно подкрепена от Тереза ​​Мей, бе изоставена от правителството на Джонсън.

Следващото, което трябва да отпадне са строгите изисквания към заплатите.

Борис Джонсън винаги е описвал себе си като интернационалист. Ако обещанието на правителството му за “глобална” и “отворена” Великобритания има някакво покритие, то условията за квалифицираните и предприемчиви европейци, желащи да живеят и работят във Великобритания, трябва да останат същите.