Никога не пиша „Путин“ и „Русия“ с главна буква

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Роман Рукомеда [Личен архив]

Възможността да се достигне до западна публика е чудесен шанс да се каже истината за руската агресия срещу Украйна, пише украинският политически анализатор Роман Рукомеда. Това е неговият 50 -ти  разказ за нахлуването на Русия в Украйна.

Това е моята 50-та статия за EURACTIV за войната в Украйна, която започна от Русия на Путин на 24 февруари. Опитвам се да пиша текстовете си като дневник за войната, да опиша хората в нея, тяхното поведение и как украинското общество преминава през тази най-голяма заплаха и изпитание за оцеляване, което някога сме преживявали след аварията в Чернобил през 1986 г.

Не мислех, че това усилие ще продължи толкова дълго. Тези два месеца война са като две години за повечето украинци и за мен. Но ние разбираме, че вероятно ще трябва да продължим да живеем във война и руска агресия. И трябва да го направим, за да не бъдат пропилени всички усилия на онези украинци, които загубиха живота си по време на инвазията.

Възможността да достигна до западна публика е чудесен шанс за мен да предам истината за руската агресия срещу Украйна, да покажа безпрецедентното ниво на престъпност от тяхна страна, липсата на морал и неуважението към международните хуманитарни правила, насочени към защита на мирни хора по време на военни действия.

Дълго време путинска Русия харчи милиарди евро за пропагандата си в Европа, опитвайки се да създаде на Русия имидж на цивилизована държава. И за мен е наистина важно да покажа, че този образ е напълно фалшив и че руските агресори се държат като военни престъпници и терористи.

Техните престъпления и зверства не може да бъдат скрити или простени. Пиша моите текстове, за да покажа истинската същност на Русия на Путин, която заплашва цяла Европа, включително с ядрени оръжия.

Страните от ЕС и НАТО трябва да разберат, че тази война е срещу Украйна и цялата западна демократична цивилизация, а Украйна е само първата стъпка в нея.

От решаващо значение е Путин да бъде победен в Украйна, за да не се позволи войната да се прехвърли в други европейски страни. За нас, украинците, това е въпрос на оцеляване.

Когато пиша статиите си, винаги пиша „русия“ и „путин“ с малка буква, а редакторът в Брюксел е този, който коригира окончателния текст.

Според мен Путин е кървав престъпен диктатор, а Русия е терористична държава. Международната общност ще ги накаже за престъпленията им, ако светът иска да има мир в бъдеще. Те не заслужават да бъдат написани с главни букви.

През последните двадесет години твърдо вярвам, че режимът на Путин в Русия подготвя своя зъл план за реванш срещу загубата им в Студената война. Агресията срещу Грузия през 2008 г. и Украйна през 2014 г. бяха първите стъпки.

За съжаление ЕС, НАТО и западните общества не реагираха остро на тези престъпления. В резултат на това геополитическите апетити на Путин нараснаха и някои западни лидери помагаха за изхранването на този звяр. Сега е моментът на истината. Сега има фундаментално разбиране за действителната опасност, която съвременна терористична Русия носи на света.

Не е лесно да се пише по време на война. Понякога, особено през първите два месеца, имаше нужда да се крием  от руски самолети или ракети, прелитащи над главите ни.

Виждал съм ги, чувал съм експлозиите им и понякога съм виждал огъня от руските въздушни атаки. Такива чувства и емоции не са подходящи за разказване, тъй като са ръководени от яростта и гнева срещу руските нашественици.

Питайки се какво мога да направя за подкрепата на моята страна, разбрах, че това са моите статии за западната публика, за да опиша действителната ситуация и проблемите и да поискам всякаква възможна помощ за Украйна, която може да бъде предоставена. Случаят остава същият и международната помощ за Украйна, особено от страните от ЕС и НАТО, е от ключово значение за нашето оцеляване.

Най-мощният пример за казване на истината за руската война срещу Украйна е нашият град Мариупол.

Днес имаше онлайн разговор с украински войници, останали в Мариупол, които защитават територията на стоманодобивния завод „Азовстал“. Те казаха, че няма да се предадат, тъй като това ще означава абсолютна смърт за тях. Те ще стоят до края и това е единственият им шанс за оцеляване, тъй като в някаква перспектива украинските въоръжени сили ще се опитат да си върнат града и да ги спасят.

Подобни истории се случват в цяла Украйна. Русия не се опитва да  превземе Украйна, а да я унищожи, както се случи в Мариупол, Буча, Харков, Чернигов, Суми и много други градове и села. Руските нашественици напускат окупираните територии, като разрушават инфраструктурата, ограбват къщи, убиват и изнасилват собственици, опожаряват и минират апартаменти.

Така че за Украйна, както и в случая със защитниците на Мариупол, остава само една възможност. Да се ​​бориш до края и да победиш. Алтернативата е да загубим и да умрем, унищожени от руските военнопрестъпници. При такъв сценарий руските орди ще нападнат други европейски страни.

Вярвам, че ще спечелим и ще освободим завладените си територии от руски агресори. Украйна ще стане член на Европейския съюз, а руските военнопрестъпници ще бъдат наказани за всичките си престъпления в Украйна.