Няма „Промяна“ с ареста на Борисов, освен ако не следва още един

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Бойко Борисов влиза в 7 РУ на МВР в София. [стопкадър]

Ако арестът на Бойко Борисов не е някакъв добре обмислен капан за главния прокурор Иван Гешев, той е глупост, която нито може да бъде лесно подмината, нито скоро да бъде забравена.  Без никакво съмнение изненадващото задържане на бившия премиер в четвъртък вечерта преследваше няколко чисто политически цели, но наказателно-процесуални цели все още не се виждат. И в това е проблемът.

Първата политическа цел бе да се пооправи спадащия рейтинг на “Продължаваме промяна“. Само три дни преди акцията на МВР излезе проучването на „Тренд“, което показа, че коалицията на Кирил Петков и Асен Василев губи 3-4% подкрепа само за три месеца на власт заради безпрецедентната комбинация от кризи, които връхлетяха държавата. „Продължаваме промяната“ остава първа политическа сила, но само с 1% преднина пред ГЕРБ.

Втората явна цел бе да се окаже допълнителен натиск върху главния прокурор Иван Гешев, чието уволнение се иска пред Висшия съдебен съвет заради забъркване на името му в редица скандали.

Тези цели са ключови за това управление. То дойде на власт, за да ги реализира, но те не могат да бъдат постигнати с аматьорски изпълнения. Арестът на Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов засега изглежда като такова. Освен ако не е някакво представление в две действия.

Тежки гафове

МВР първоначално обяви официално, че сред арестуваните е и Менда Стоянова, докато тя беше в дома си в Пловдив и се чудеше какво се случва. Това е непростима аматьорщина, сравнима с най-знаковите прояви от първия кабинет на Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов. Второто е необяснимото намесване в ареста на Европейската прокуратурата. Това се оказа опашата лъжа, използвана, за да се придаде по-голяма тежест на действията на МВР.

Това са големи фалове за едно управление, което претендира да е “Промяната“. Те могат да бъдат разбрани само ако бъдат последвани от нещо наистина впечатляващо.

Укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков попадна в центъра на полицейската операция срещу Борисов. Правителството не може да черпи легитимност за своите действия само от твърденията на човек, който е сред символите на българския криминален преход. Нужни са доказателства. Божков твърди, че е дал над 60 милиона лева на Борисов и Горанов, защото е бил изнудван от тях и е искал да спаси лотарийния си бизнес.

След като Гешев пусна Борисов от ареста капанът би щракнал, ако Васил Божков извади категорични доказателства за многомилионна корупция по време на управлението на ГЕРБ. Такива още никой не е видял. Разполагаме с недомлъвки.

В същото време прокуратурата на Гешев вече две години се прави на глуха за готовността на Божков да говори за корупция по време на управлението на Борисов. Това, че хазартният бос е обвиняем не означава, че може да бъде и свидетел срещу премиера. Но правителството не може да реши този проблем с  арест на Борисов и пускане след 24 часа.

Проблемът може да бъде решен с публикуването на доказателствата, на които прокуратурата не обръща внимание. Когато Гешев не желае да съдейства на разследването, трябва да апелираш съда на общественото мнение. Несериозно е обаче да започва дело срещу Борисов, разпитвайки политическия му опонент Кирил Петков като първи свидетел.

Втората пушка

Втората пушка, която се намира на сцената, но още не е гръмнала, е Европейската прокуратура. Арестът на Бойко Борисов се случи, докато Лаура Кьовеши беше в София. Европейската институция буквално бе намесена от МВР в последвалия скандал. Европейската прокуратура не отрича, че има връзка с разследването по сигнала за изнудване на Божков. Но и не потвърди, че това е така.

Единственият коментар от Люксембург засега е, че когато има нещо да каже, то ще го направи по собствена инициатива. Кьовеши може да се намеси в този случай, ако има трансгранични престъпления с ДДС или кражба на европейски пари. Тя е единственият шанс да бъде заобиколен Иван Гешев. Ако тя се намеси и разпореди повторен арест на Борисов, капанът за Гешев и Борисов би щракнал.

Вътрешният министър Бойко Рашков намекна, че се очакват действия на Европейската прокуратура до дни…

Като се каже „А“, трябва има и „Б“

Ако целта на властите е удар 2 в 1 срещу Борисов и Гешев, те имат няколко седмици да го нанесат. Първо, Висшият съдебен съвет може много бързо да се организира, за да прекрати процедурата по искането за уволнението на главния прокурор.  Второ, не можеш да оставиш арестът на бивш министър-председател без убедително обяснение.

Ако арестът на Борисов си остане да виси необяснимо във въздуха, то той е би бил запомнен като непростима глупост, която е постигнала единствено сплотяване на електората на ГЕРБ и поредната загуба на илюзиите за реформаторските сили в обществото.

Пускането на Борисов от ареста след 24 часа без повдигане на обвинения от прокуратурата не е нещо изненадващо. От Иван Гешев нищо не може да се очаква, защото той вижда в Борисов себе си. Не можеше да се очаква той да поеме топката от Рашков.

Но поведението Гешев не може да прикрие въпроса за „Промяната“. Не може да бориш гешевщината с още гешевщина. Трябват доказателства, за да има справедливост. Арести си имахме и по времето на ГЕРБ. И нахлуване в президентството си имахме. То звучеше по сходен начин.

Политически схеми

Подобен роди арести могат да бъдат вкарани във всякакви политически схеми, което също не помага на тези, които го извършиха. Стигна се дотам, че проруските кръгове съчиниха конспирацията, че Борисов е арестуван, за да се измести вниманието от посещението на американския военен министър Лойд Остин в България. Ако този арест е пълен кьорфишек, кой може да убеди проруските тролове, че всичко не е конспирация за отвличане на вниманието от нещо друго?

Без доказателства политическата воля може да се превърне в груба сила, която да доведе до пориви към реваншизъм след това. Дълбоко разделеното българско общество няма нужда от още пиар, а от истинска борба с корупцията. „Промяната“ не може да се случи с политически арести, а със съдебен процес.