Отпускарски сезон 2020 – на какво да се надяваме?

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

Как ще изглеждат летните ни отпуски? В разглезената ни цивилизация всеки от нас си задава подобни въпроси, дори и по време на коронавирус. Нека обобщим това, което знаем до този момент.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен посъветва европейците да не резервират хотели за лятната си почивка. Пред германския всекидневник Bild тя заяви: “Бих посъветвала всички да изчакат преди да направят плановете си за почивка. В момента никой не може да направи надеждни прогнози за юли и август”.

Въпреки това изолацията не може да продължи вечно. Френският президент Еманюел Макрон спомена за постепенно отменяне на ограничителните мерки след 11 май. Това обаче не означава връщане към нормалното. Някои икономически дейности ще бъдат възобновени, но ресторантите и хотелите ще останат затворени. Дали ще могат да отворят врати през юни или юли? Трудно е да се каже.

Изтекъл документ на Европейската комисия за стратегията на ЕС за излизане от кризата, видян от EURACTIV днес, не съдържа времеви график за разхлабване на мерките. Очаква се времето на постепенното им отпадане да е различно в различните държави членки с оглед на собствената им ситуация.

Повторното налагане на ограничения при повторна масова вълна на заразата също е възможно. Не е ясно кога вътрешните граници на ЕС ще бъдат отворени. Единственото сигурно е, че Европа ще се отвори към външния свят много по-късно.

Така че по-добре забравете за почивки на далечни екзотични острови. Не разчитайте много и на почивки в някоя близка страна, дори и да имате лятна вила и да планирате да отидете с колата дотам. Най-вероятно е това лято всички да останем в страната си на пребиваване.

Да приемем фактите: на много места туристите, особено идващи от чужди страни, биха били считани за потенциални вирусоносители. Психологически тази представа няма да изчезне много скоро.

Освен това правителствата във финансово по-пестеливите страни от ЕС могат да възприемат идеята, че с оглед на икономическата криза, това лято не е време за почивка, а за преструктуриране на икономиката.

Подобни призиви вече се чуват във Финландия. Не сме чули нещо подобно от онази част на Европа, където следобедният сън е на почит и където летните месеци е почти невъзможно да се работи.

На някои места учебната година също може да започне по-рано – през юли вместо септември. Единственото сигурно е, че е много трудно някой да издаде заповед, гласяща: ще прекарате лятото си у дома.

Някои хора живеят в къщи с градина, дори някои имат кът за барбекю, басейн и даже винарска изба. Но много други живеят в тесни апартаменти на висок етаж заедно с децата, а понякога и с възрастните си родители.

Изолацията не е една и съща за всички: разликата е голяма, колкото между 5-звезден хотел и затворническа килия. Социалното разделение никога не е било толкова изострено. За милиони европейци чистият въздух е и здравна необходимост. Европейските лидери трябва да са наясно с това, в момент когато се навършва първият ни месец под домашен арест.

План за активирането на местния туризъм е необходим повече от всякога. Не видяхме дори намек за това в проекта на стратегията за излизане от кризата на Комисията. Не е късно подобен план да бъде включен.