Пазарлъкът продължава с избора на управител на БНБ

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

БНБ [Юлия Лазарова, Дневник]

Как би изглеждал идеалният за БНБ гуверньор в хоризонта на предстоящото присъединяване на България към еврозоната от 1 януари 2024 година? Непоклатим в проевропейските си убеждения като “Супер Марио”, превел еврото през финансовата криза. Ловък дипломат, съумяващ да лавира в политическите битки, които се водят зад закритите врати на Европейската централна банка (EЦБ) и не излизат наяве. Твърд, за да не се поддава на инструкции от правителството. Патриот като Атанас Буров.

Но 47-ото Народно събрание няма да се ръководи от подобни критерии. Развитието на сюжета с номинациите за управител на БНБ показа онзи дефект, заради който България получава упреци в конвергентните доклади на ЕЦБ – недостатъчна институционална независимост на централната банка.

Двете номинации за управител на БНБ, излъчени от две политически сили в управляващата четворна коалиция, показват нещо по-лошо от разрив заради неспособността да се издигне единна кандидатура. Те потвърждават, че този пост е отражение на политическата конюнктура, пазарлъци и силиконови критерии като “високи нравствени качества” и “изтъкнати професионалисти в сферата на икономиката, финансите и банковото дело”, но не и на конкуренция на експертиза и визии за институцията.

Кандидатите Андрей Гюров (“Продължаваме промяната”) и Любомир Каримански (“Има такъв народ”) не са представили такива, защото не е имало вътрешнокоалиционна селекция. При изслушването си в парламентарната бюджетна комисия обаче те са длъжни да подготвят концепции. На сайта на Народното събрание, където са публикувани кандидатурите им, всеки е представил и куп препоръки, които да докажат професионализма и опита му.

Как се измерва интегритетът?

Най-дълго управлявалият управител на БНБ Иван Искров имаше и най-голям професионален опит като банкер, но именно по негово време се случи взривът на КТБ, коствал над 4 милиарда на българските данъкоплатци. А преизбирането му от ГЕРБ през 2009 г. се дължеше на изтъргуваната смяна на един подуправител, не на концепции и състезателност.

Извън фокуса на публичния дебат, съсредоточен върху здравината на коалицията, е същественото – какво ще прави БНБ по пътя към еврозоната и след това, и как може да се подобри публичността ѝ. В началото на годината вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев беше казал, че най-важното за избора на гуверньор е, че “ще е партньор на финансовия министър по пътя към еврото”. Така е, но управителят на БНБ има 6-годишен мандат, през който би могъл да си партнира с няколко финансови министри. Ако българските политици искат БНБ да се ръководи от почтени професионалисти, критериите в закона трябваше да бъдат разширени и прецизирани.

Следвайки кредото си за промяна, довела ги на власт, управляващите могат да помислят и за демократичната отчетност на централните банкери – като при главния прокурор. Такова задължение сега няма. Дори шефът на ФЕД по закон се явява два пъти годишно пред Конгреса, за да докладва за целите на паричната политика на Федералния резерв, а също така може да бъде изслушван по редица други финансови въпроси. Заради наложения преди четвърт век валутен борд в България, БНБ не води монетарна политика, но не пречи, с оглед на бъдещите ѝ задачи, да се въведе като задължение. Президентът на ЕЦБ също е изслушван редовно от Европарламента.

Бъдещият управител на БНБ ще участва заедно с останалите гуверньори на банките от еврозоната във вземане на решения, които определят паричната политика. Тези решения имат макроикономически последици – от тях зависи динамиката на растежа в ЕС, но и управлението на кризи като гръцката. Освен това за тях е характерна пълната дискретност – кой от участниците как е гласувал не се разкрива пред обществото.

След приемането на еврото, част от валутните резерви на БНБ ще бъдат прехвърлени към ЕЦБ, но с останалите Българската народна банка ще разполага – но съгласувано с ЕЦБ. Европейската централна банка осъществява пряк надзор на трите най-големи банки в България, както и върху други, които са част от международни банкови групи, но БНБ е отговорна за надзора върху останалите банки, които работят в България – по методиката на ЕЦБ. Когато България стане част от еврозоната, ЕЦБ ще може да отнема и банков лиценз на местна банка – например ако установи пране на пари. Какво мислят във Франкфурт за процедурата по избор на шеф на БНБ официално няма да се разбере, но все пак има канали, по които може да се получи информация.

Управляващата коалиция не прояви отговорност с двете номинации

За кандидата на ИТН Любомир Каримански се знаеше от миналия парламент. Председателят на парламентарната група на “Продължаваме промяната” Андрей Гюров тепърва ще подготвя визия. За него се твърди, че е изваден в последния момент – други, на които е било предложено, не са се съгласили или са се появили пречки. Проф. Илиян Михов има ангажимент да завърши мандата си като ректор на Европейския институт по управление на бизнеса INSEAD в Сингапур, който приключва през август 2023 г., съобщи БНР. Българката Анна Райчева, която е работила като трейдър в нюйоркското подразделение на Citibank, пък нямала магистърска степен.

И в Германия управляващата коалиция смени управителя на националната банка, но още на коалиционните преговори социалдемократите и либералите се договориха да съгласуват предложението помежду си. Така кандидатурата на Йоахим Нагел бе одобрена предварително и той смени Йенс Вайдман начело на Бундесбанк, оттеглил се пет години преди края на третия си мандат. Българската коалиция не успя да се разбере за единна кандидатура за гуверньор, а ще трябва да се номинират и подуправители – за управление “Банково” и управление “Емисионно” (валутния борд), тъй като мандатите на Нина Стоянова и Калин Христов са изтекли.

Но професионалните достижения и препоръки на кандидатите за БНБ нямат никакво значение, ако ще да са от Банката за международен сетълмент в Базел. Важното е пазарлъкът за събиране на парламентарна подкрепа. А това съвсем не може да се нарече промяна.