Полово (не)равенство в новата Европейска комисия

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

След като не успя да състави балансирана по пол Kомисия, първата жена председател на EK Урсула фон дер Лайен наскоро обяви, че е постигнала равенство между половете във всички кабинети на комисарите на административно ниво.

Но истинското разпределение на властта в кабинетите на новите комисари разкрива познатите полови пристрастия.

Административните назначения бяха оповестени публично в четвъртък и, в интерес на истината, балансът дори е леко наклонен в полза на жените, които заемат 53,4% от длъжностите в кабинетите на комисарите.

Но както се казва: „не всичко, което блести, е злато“ и стана ясно, че при по-внимателна проверка претенцията за равновесие между половете не издържа теста.

Когато разбиете тази цифра и анализирате половото равновесие на всяка позиция, се оказва, че 21 от 25, или 84%, от шефовете на кабинетите на комисарите са мъже.

Цифрата донякъде се изравнява на ниво заместник-шефове на кабинети, от които 63% са жени, което подозрително напомня за измиване на ръце.

Цялостната картина става дори още по-притеснителна в дъното на списъка, където са секретарите в кабинета на комисаря, които са 91% жени или 119 от 131, увековечавайки дългогодишните полови стереотипи за мъжете, заемащи властови позиции и жените, пренасочени към административни и подпомагащи роли.

Подобна ситуация се разигра и на символичната снимка по повод първия работен ден на фон дер Лайен миналата неделя, когато балансът между половете бе изобразен с участието на Кристин Лагард и Урсула фон дер Лайен, поемайки щафетата заедно с шефа на Европейския съвет Шарл Мишел и Давид Сасоли от Европейския парламент в Дома на европейската история.

Тази снимка обаче не може да скрие факта, че всички останали институции или органи на ЕС – Съдът на ЕС, Сметната палата, Службите за външни действия, Комитетът на регионите, Икономическият и социален комитет, Европейската инвестиционна банка, Европейския надзорен орган за защита на данните – са председателствани или ръководени от мъже, с единственото изключение на омбудсмана на ЕС Емили О’Райли, чийто мандат изтича след няколко седмици.

EURACTIV говори за тези резултати с Евелин Регнер, председател на FEMM, Комисия по правата на жените и равенството между половете в Европейския парламент.

„Докато по-голямата част от новите ръководители на отдели ще бъдат мъже, административната работа, изглежда, е в предимно женски ръце“, заяви тя.

„Това е вчерашна политика, облечена в думите на утрешния ден“, добави Регнер.

Според Регнер, Комисията на фон дер Лайен се провали в едно от основните си обещания още през първата седмица и това не говори добре за бъдещето. „Накратко, това е огромно разочарование“, заяви тя.

Назначаването на първата жена председател на Европейската комисия се очакваше да бъде повратна точка. Фон дер Лайен също така счита равенството между половете за един от основните мотори към промяна в Европа и за ключов елемент в икономическия растеж.

Счита се, че Фон дер Лайен ще ръководи европейската полова стратегия, занимаваща се с начина, по който законите влияят на решенията по време на мандата ѝ.

Колегията ѝ получи голямо мнозинство, до голяма степен, защото Фон дер Лайен обеща най-разнообразната, прогресивна и женска Европейска комисия за всички времена, заяви евродепутатът Регнер.

„На първия ден от мандата си ще представя полово равнопоставена колегия от комисари“, обеща фон дер Лайен. И не го направи. Половият баланс в колегията вече е 15 към 12, което, макар и стъпка в правилната посока, все пак не отговаря на обещанията ѝ.

За съжаление въпреки силния шум на някои публични изявления, Европейския съюз остава мъжки свят, дори и с жена начело.