Получаването на статут за ЕС ще бъде голям стимул за украинците

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Деца играят в летния лагер, създаден за деца от територии, засегнати от войната, в село Семиполки, Киевска област, Украйна, 20 юни 2022 г. [EPA-EFE/OLEG PETRASYUK]

Украинците с нетърпение очакват решението на срещата на върха на ЕС, като напълно подкрепят реформите, поискани от Европейската комисия за присъединяването на страната към ЕС, пише украинският политически анализатор. Роман Рукомеда. Това е неговият 55-и разказ за нахлуването на Русия в Украйна.

Днес е 117-ият ден от руската война срещу Украйна. Миналата седмица беше оптимистична за Украйна в много аспекти.

Основната новина беше, че изпълнителният орган на Европейския съюз, Европейската комисия, препоръча Украйна да получи статут на кандидат за членство в ЕС. Тази седмица на заседанието на Европейския съвет на 23-24 юни ще бъдат обсъдени молбите за членство в ЕС от Украйна, Грузия и Молдова в светлината на становищата на Европейската комисия.

Да се ​​надяваме, че Украйна ще бъде подкрепена и най-накрая ще получи официален статут на кандидат за ЕС. Списъкът с реформи, изисквани от украинските власти от ЕС, е напълно одобрен от украинското общество.

Много експерти, граждански активисти и обикновени хора искат напълно да реформират украинското общество след края на войната според най-добрите практики на цивилизованите демократични страни. Статусът на кандидат за членство в ЕС е един от най-добрите мотиви за това.

Украйна също така получи решението за допълнителна военна помощ и подкрепа на третата среща в Рамщайн в Германия. Това е решаващата и спешна помощ за нас, от която в момента се нуждаем.

С подкрепата на страните от НАТО, ЕС и други международни партньори Украйна може успешно да спре руската агресия и да организира контраофанзива. Един пример за такава помощ са противокорабните ракети, които страните от НАТО предоставиха на Украйна.

Украинските въоръжени сили ги изпробваха на един от руските кораби близо до Змийския остров и потопиха кораба с военния товар, който се опитваше да достави на руските агресори на окупирана украинска земя. Така че сега руският черноморски флот се чувства много неудобно, а броят на потопените руски кораби в тази война достигна 14 броя.

Проблемът с блокадата на Черно море от руски терористи обаче остава нерешен за Украйна.

На бойните фронтове ситуацията продължава да е сложна. Руските терористи продължават атаката си в източна посока, като се опитват да достигнат административните граници на Луганска и Донецка области на Украйна.

Те имат малък успех, като се придвижват с до 1-2 км на ден с помощта на брутални артилерийски, авиационни и ракетни атаки. В същото време те понасят големи загуби под украински огън, като губят всеки ден до 200-300 войници и офицери и военни превозни средства, танкове и друга техника.

Степента на унищожаване на украинските градове, тъй като Изтокът е бил силно индустриализирана и урбанизирана зона, е много висока, което поставя под въпрос по-нататъшната възможност хората да живеят там.

На юг, в регионите Херсон и Запорожка, украинските въоръжени сили бавно се движат в контранастъплението си, връщайки контрола над повече земи в този район.

От съобщенията на местни хора в тези окупирани земи руските терористи са направили това, което са направили в Буча и градовете около Киев – масово убиват и измъчват цивилни, ограбват  имущество и разрушават инфраструктурата.

Това означава, че руските нашественици признават отстъплението си, така че сега се опитват да нанесат максимални щети на украинския народ и територии в южните райони.

Проблемната ситуация остава и с военния съюзник на Путин – белоруският диктатор Лукашенко, който активно подготвя своята армия и войски за възможното начало на сухоземно проникване в Украйна в нейните северни и западни области. Присъствието на белоруските сили не е притеснително, но те могат да усложнят ситуацията в страната.

Руското министерство на отбраната съобщи, че вчера са депортирали над 300 000 украински деца на руска територия, което е незаконно. За Украйна е приоритет да върне тези деца и всички украински затворници у дома след края на войната, тъй като животът на нашия народ е най-ценният актив.

Друг аспект на руския държавен тероризъм е изкуственото създаване на глобален глад. Русия продължава да блокира износа на украински храни, особено на зърно, опитвайки се да изнудва международната общност.

Освен това руските терористи се опитват да продадат незаконно откраднато украинско зърно от южните райони. Украйна ще бъде благодарна за помощта на международната общност за доставката на нейния износ на храни на международните пазари, за да се избегнат проблеми с храните на световно ниво.

Надяваме се също, че нито една държава няма да купи откраднато украинско зърно от Русия. Но за това отново трябва да разрешим проблема с руския държавен тероризъм и пиратството в Черно море.

Според „Ню Йорк Таймс“ и украински източници руските войски са използвали най-малко 210 вида оръжия, забранени от международните конвенции, срещу украински войници и цивилни по време на военната си агресия срещу Украйна.

Описвайки общата ситуация в страната, управлението и публичната администрация на държавно ниво на Украйна остават стабилни. Украинското общество рестартира в повечето градове и региони процеса на изключване от руското културно влияние и комуникация.

Това се реализира чрез преименуване на улиците или демонтиране на паметниците на някои руски или комунистически лидери. Много хора, които преди това говореха руски, особено в източните и южните региони, сега доброволно говорят на украински език.

Агресията на Путин разклати руското културно влияние в Украйна, особено в повечето рускоговорящи райони. Това доказва лошото стратегическо мислене и визия на сегашното руско ръководство.

Но истинският проблем е руският държавен тероризъм, който трябва да бъде спрян на всяка цена, докато не е станало твърде късно. За това първата стъпка е да признаем Русия за терористична държава.