Представете си… бъдещето на Европа

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com [EPA/EFE]

ЕС планира мащабна инициатива – размисъл за бъдещето си, като този път ще се консултира и с европейските граждани. Събитието ще се проведе, след като Брекзит стане факт и ще продължи около две години.

Идеята за включване на гражданите е добра, демокрацията е за това. По-малко сигурно обаче е дали идеите на гражданите в крайна сметка ще бъдат използвани рационално – ако резултатите са разочароващи, цялото това упражнение може да се окаже голяма грешка.

Една от причините за безпокойство е, че ЕС не се съобрази с мнението на най-ярките си умове, след последния размисъл за бъдещето на Европа.

През 2008 г. беше създадена “група за размисъл”, ръководена от бившия испански министър-председател Фелипе Гонсалес. През 2010 г. тази група изготви доклад за бъдещето на Европа, наречен проект “Европа 2030”.  Оттогава никой не се е консултирал, или използвал този документ.

Ще вземат ли новите европейски лидери под внимание новия размисъл? Имаме своите съмнения.

Консултирането с гражданите на ЕС за Европа понякога е по-опасно от това да миете зъбите на крокодил. Повечето пъти през новото холядолетие, когато на референдуми въпросът за Европа бе поставян на вниманието на европейските граждани, отговорът бе твърдо “не“. Най-лошият пример за това е референдумът за Брекзит от 2016 г.

Разбира се, планираните консултации няма да бъдат под формата на референдум. Гражданите ще бъдат поканени на дебати и ще могат се включат в специално създадена многоезична онлайн платформа.

Опитът обаче показва, че най-гласовитите в подобни платформи рядко са част от мълчаливото европейско мнозинство. Активно ще бъде агресивното анти-ЕС малцинство и срещу това нищо не може да се направи.

Обоснованото ни предположение е, че нелибералните европейски политици, водени от унгарския премиер Орбан, ще използват упражнението, за да изтъкнат своята визия за Европа – патриархално общество, градящо стени.

Ако това е бъдещето на Европа, както пее Джон Ленън, не ме бройте.

Доста тревожен е и фактът, че Комисията заяви, че ще вземе предвид резултата от тези консултации, дори ако мнозинството граждани поискат “по-малко Европа“.

Комисията не трябва да търси извинения за разглобяването на европейския проект. Това би потвърдило опасенията, че Комисията на фон дер Лайен може да е направила прекалено щедри аванси на Орбан.

Дано се песимизмът да се окаже безпочвен. Но предупреждение никога не е излишно.