Прекалено високият залог на Джонсън

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com [EPA-EFE/NEIL HALL]

Опитният покер играч знае докога да тества късмета си. Борис Джонсън винаги е приемал, че късметът няма да му изневери, а и досега той наистина му се е усмихвал. Но заплахата да се наруши споразумението за оттегляне от ЕС изглежда е твърде голям залог.

Внасянето на законопроекта за вътрешния пазар дни след като Великобритания засили натиска върху ЕС, прилича на чист опит за изнудване.

До момента обаче блъфът не е сработва. ЕС не се поддава – заплаши Великобритания със съд, а Европейската комисия едва ли би могла да се изрази по-твърдо отколкото го направи в четвъртък.

Досега имаше няколко знака, че единството между държавите членки зад главния преговарящ Мишел Барние започва да се пропуква. Но ирландският въпрос ще засили сплотеността на ЕС-27.

Посланикът на Германия в Обединеното кралство Андреас Михаелис написа в Туитър: „За повече от 30 години като дипломат не съм виждал толкова бързо, умишлено и дълбоко влошаване на преговорите.“

След като министърът на Северна Ирландия Брандън Люис открито призна във вторник (8 септември), че правителството възнамерява да наруши закона, Джонсън вече не може да претендира за морално превъзходство.

Нарушаването на международен договор – дори и с ужасния ЕС – противоречи на идеята за феърплей, която британците, може би без основание, си приписват.

Миналата есен, когато Джонсън заложи всичко, като спря британския парламент и след това поиска нови избори, на помощ му се притекоха собственото му високомерие и немощта на лейбъристите и на либералните демократи. Те с ентусиазъм се съгласиха за нови избори, въпреки че социологическите проучвания бяха против тях.

Този път, ако не бъде сключена нова търговска сделка през следващите шест седмици,  законопроектът за вътрешния пазар вероятно няма да бъде приет преди края на годината.

Той може да премине през Камарата на общините – мнозинството от 80 представители ще е достатъчно, дори и ако някои, като бившия премиер Тереза ​​Мей, гласуват против.

Но законопроектът беше посрещнат враждебно от Камарата на лордовете в четвъртък (10 септември), дори от страна на бившия лидер на консерваторите Майкъл Хауърд, който е твърд евроскептик. Без мнозинство в Камарата на лордовете – които биха могли да забавят законопроекта с една година – Джонсън може да остави Северна Ирландия в правен вакуум.

Джонсън рискува да бъде притиснат между твърдите поддръжници на Брекзит, които биха искали изцяло да се отърват от Споразумението за оттегляне от ЕС и останалите умерени консерватори. Последните са ужасени от факта, че техният министър-председател ще наруши грубо готов договор, който сам е договорил, за който е проведел кампания и който е подписал преди по-малко от година.

И все пак, ако Джонсън е преценил лошо ръката си, това няма да му коства правителството. Всъщност много консерватори, включително повечето от подкрепящите твърд Брекзит депутати, избрани през 2019 г., няма да възразат на сценарий “без сделка”.

Но страната едва ли ще бъде така благоразположена към още неизпълнени обещания и солидните търговски тарифи и квоти в разгара на пандемия, която унищожи 10% от националната икономика.

Рано или късно хората ще започнат да си задават въпроса: Не трябваше ли това да е „най-лесната търговска сделка в историята“?