Препятствия пред пакта ЕС-Меркосур

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

The Brief is EURACTIV's evening newsletter. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Този филм сме го гледали. Белгийският регион Валония се опитва да блокира споразумението за свободна търговия между ЕС и Меркосур, точно както преди това опита и със CETA, споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада. Колко сериозно е това?

Социалистическото правителство на Валония започна политическата си нова година като отхвърли споразумението за свободна търговия между Бразилия, Аржентина, Уругвай, Парагвай и Европейския съюз.

От гледна точка на Валония, страните от Латинска Америка се съгласяват да отворят пазара си към промишлеността на ЕС (автомобили, химикали и фармацевтични продукти, публични пазари и т.н.) в замяна на масовия износ на говеждото месо към страни като Белгия. Това обаче не се нрави на правителството на Валония и на нейния министър-председател Елио Ди Рупо.

Валонските социалисти се опасяват, че говеждото месо от държавите в Меркосур ще е пълно с химикали и антибиотици, забранени по европейските правила. Друга причина, която кара правителството на Валония да откаже, е отношението на президента на Бразилия Жаир Болсонаро към Амазонската джунгла, както и неясният му ангажимент към Парижкото споразумение за климата.

Липсата на свобода на сдружаване в някои от тези страни е допълнителен аргумент за валонските социалисти срещу сделката с Меркосур.

Най-важен обаче си остава фактът, че Валония иска да подчертае различията си с Фландрия, другия регион на Белгия, който подкрепя сделката.

Белгия е без федерално правителство вече 240 дни и основната причина за това е, че на изборите социалистите спечелиха във Валония, а във Фландрия спечелиха националистите.

Но какъв беше случаят с опозицията на Валония срещу CETA? Тъй като CETA беше обявено за смесено споразумение от Европейската комисия през юли 2016 г., то трябваше да бъде ратифицирано от националните и местните парламенти. По отношение на вземането на решения в Съюза националната ратификация на пактовете на ЕС включва пет децентрализирани власти, включително Валония.

Вътрешното разногласие в Белгия беше разрешено месеци по-късно, когато двата белгийски национални парламента предоставиха пълни правомощия на федералното правителство.

Основната разлика този път е, че все още не е ясно дали споразумението между ЕС и Меркосур, принципно съгласувано на срещата на върха на Г-20 в Осака през юни 2019 г., след цели 20 години преговори, е „смесено споразумение“ и следователно следва да бъде ратифицирано от националните парламенти на страните членки на ЕС.

Между другото, дългият текст е все още в процес на превод. След финализирането му той трябва да бъде подписан и ратифициран от Европейския съвет, Европейския парламент и четирите държави от Меркосур, процес, който може да отнеме много години.

Изглежда, че съпротивата на Валония срещу Меркосур има вътрешнополитическа мотивация. И не е за пренебрегване фактът, че политици и в други страни също имат своите опасения. Особено ако използването на подобно препятствие може да бъде полезно във вътрешнополитически контекст.