Приятели на корупцията

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

Държавите от групата “Приятели на кохезията” имат силен аргумент в предстоящата битка за бюджета. Парите за сближаване не трябва да бъдат намалявани – в интерес на ЕС е блокът да стане по-хомогенен. Колкото по-рано, толкова по-добре.

Така наречените “пестеливи страни” също имат отличен аргумент. Тези разходи са до голяма степен неефективни. И са прави. Ако средствата за сближаване се изразходват неправилно, целта няма как да бъде постигната.

Страните нетни платци знаят, че е от ключово значение жизнените стандарти в държавите-членки на ЕС да се сближат, за да се избегне социален дъмпинг и да се ограничи възхода на популизма – особено вредни именно за по-богатите общества.

Очевидно е, че в кохезионните страни фондовете на ЕС често биват неправилно похарчвани. Много често голяма част от тях се озовава в банковите сметки на олигарси, изостряйки още по-силно социалните разделения.

Ако парите за сближаване не допринасят за истинското сближаване между държавите членки, тогава каква е целта? Изравняване на богатството между източните и западните олигарси?

Ясно е, че европейските средства често са източник на корупция, дори на най-високо ниво. Чешкият премиерът и милиардер Андрей Бабиш е разследван за конфликт на интереси. Компаниите от групата “Агроферт”, ядрото на активите на Бабиш, оценени от “Форбс” на 3,5 милиарда долара, са едни от най-големите получатели на европейски субсидии.

В Унгария разследване, свързано със семейството на премиера Виктор Орбан въз основа на констатации на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), беше прекратено от властите в страната.

Имената и на двамата премиери се появиха в обширно и добре документирано журналистическо разследване на “Ню Йорк Таймс” (жалко за европейската преса), озаглавено: “Земеделските стопани: как олигарсите и популистите доят ЕС за милиони”.

И това не се случва само в Чехия и Унгария.

На 20 февруари лидерите на ЕС ще се срещнат, за да обсъдят следващия седемгодишен бюджет на блока. Малко вероятно е той да бъде съгласуван тогава, но дебатът, който ще бъде започнат ще е жизненоважен за бъдещето на ЕС.

Ако лидерите на ЕС успеят да намерят механизмите, които да гарантират, че парите за кохезия няма да попадат в ръцете на “Приятелите на корупцията”, целта им ще бъде постигната. В такъв случай бюджетът може да е по-малък, но ще е по-ефективен, отколкото сега.

Няма да е необходимо да се откриват и нови институции за това. Най-просто казано, ОЛАФ просто ще трябва да си върши работата, вместо да се преструва, че се бори с измамите, свързани с еврофондовете.

Това не са празни думи: EURACTIV разговаря с лица от бизнеса, открили случаи на корупция, сигнализирали на ОЛАФ за тях и от това не е последвало нищо.

Лаура Кьовеши, първият главен прокурор на ЕС, също скоро ще встъпи в длъжност, пожелаваме ѝ успех.

И не на последно място, европейските лидери трябва да инвестират в гражданското общество като предпазна мярка срещу корупцията. Вземането на решения на европейско ниво трябва да е по-прозрачно. Не е необходима промяна на договора на ЕС, това да се случи.

Какво се случва в момента, ако дадена държава бъде предупредена за неправомерни действия? Писмото на Комисията остава скрито в някое чекмедже. Публикувайте тези писма! Много европейски пари ще бъдат спестени, а европейските граждани ще забележат разликата!