Развенчаването на българското вето

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

[Пресцентър на президента на България]

Въпросите за разширяването на Европейския съюз се определят с единодушно решение на всички държави-членки. Един от акцентите на предстоящата среща на върха на ЕС в четвъртък и петък (24 и 25 юни) ще бъде опитът да се преодолее упоритото вето, което България налага на Северна Македония в началото на преговорите за присъединяване.

Дълги години пътят на Северна Македония към членство в ЕС беше възпрепятстван от Гърция. За мнозина беше изненада, че наскоро ролята на Гърция да налага вето беше поета от друга балканска съседка – България.

Вече анализирахме причините за българското вето. Но какво се промени до сега и може ли то да бъде преодоляно?

Нашето информирано предположение е, че след предстоящата среща на върха няма да може да се излезе от задънената улица. Ако все пак България успее да обясни по-добре на света и на своите партньори в ЕС причините за ветото, то това би помогнало за постигането на известен напредък по въпроса.

За това има добри предпоставки: страната вече не е представлявана от Бойко Борисов, който е прочут с това, че не владее чужди езици. Понастоящем той е в опозиция и страната се представлява от неговия основен опонент, президентът Румен Радев. Бившият военен пилот говори свободно английски.

В очакване на предсрочните избори на 11 юли Радев назначи служебно правителство, което упорито търси скритите тайни от управлението на Борисов.

Също така Радев отправи съществени първоначални сигнали към Скопие.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски пътува заедно с Румен Радев на борда на самолета на българския президент. Двамата отбелязаха традиционните годишни чествания в базиликата Санта Мария Маджоре в Рим. В нея през IX век папа Адриан II благославя азбуката и книгите, които светите братя Кирил и Методий са написали. (Досега Скопие и София отбелязваха тържествата поотделно.)

Миналият четвъртък в София президентът Радев проведе разговори и посрещна на вечеря премиера на Северна Македония Зоран Заев.

Двамата са имали достатъчно време да говорят помежду си, но големият въпрос е дали са се разбрали.

София казва на Скопие, че това са въпроси, които трябва да бъдат решавани двустранно. Също така казва, че Скопие има много да работи, а технически служебното правителство в София не може да отмени взетото с абсолютно мнозинство от българския парламент решение. Единодушното решение от 10 октомври 2019г.  дава правно основание за налагане на ветото. В момента България е без парламент до изборите.

Скопие иска бързо решение на проблема и се опитва да спечели подкрепата на ЕС. Това ядосва София, която смята, че е редно Скопие да разбере, че пътната карта за премахване на ветото ще отнеме време.

За съжаление продължаващото противопоставяне даде енергия на хора от бившата югославска република да разпространяват антибългарска реторика от времето на Тито. Тяхната цел е да провокират допълнително съседната членка на ЕС. Всъщност тези влияния са анти-европейски и анти-западни и изпълняват поръчките на някои политически кръгове  в Сърбия.

В интерес на хората от Северна Македония е да поемат пътя към присъединяване в ЕС. В интерес на България е нейните западни съседи от Северна Македония и Сърбия да се присъединят към клуба. Това е, което наистина има значение.

Съществуващите пречки трябва да бъдат премахнати, защото това е в интерес на всички с изключение на малцина и тяхната враждебна геополитическа програма.  Решението ще отнеме известно време. Надяваме се месеци, а не години. Остава обаче още много работа.