Светът на труда след битката с COVID-19

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

С облекчаването на ограничителните мерки и бавното връщане на гражданите по работните им места възникват много въпроси за това как ще изглежда светът на труда след пандемията. Готови ли са компаниите да гарантират безопасността на служителите си в краткосрочен план?

За да ограничат разпространението на вируса, държавите наложиха ограничителни мерки, които спасиха живота на хиляди, но предизвикаха и безпрецедентен икономически спад. Мнозина трябваше да продължат работата си от вкъщи, а други,  за съжаление, просто я загубиха.

С намаляването на броя на потвърдените случаи и въвеждането на други инструменти за контрол на пандемията, като масови тестове и приложения за проследяване, страните започнаха да облекчават мерките си. В същото време трудовите организации и институциите предупреждават за необходимостта компаниите да се подготвят. Предизвикателствата са огромни.

През последните няколко години изследователи, политици и журналисти обсъждат бързо променящия се свят на труда. Бяха разисквани много сценарии – от влиянието на изменението на климата до рисковете и възможностите от въвеждането на изкуствения интелект. Глобалната пандемия, която засегна почти всеки сектор от икономиката, определено не беше един от сценариите.

Международните бизнес срещи сега изглеждат немислими, а служебните пътувания най-вероятно ще бъдат заменени от дистанционна дипломация, с която дори световните лидери вече привикват. Пандемията обаче може да бъде и възможност за насърчаване на по-гъвкавите форми на работа и по-нататъшно развитие на дигиталната икономика.

Въпреки че социално-икономическите последици ще бъдат усещани в продължение на години, пандемията е преди всичко здравна криза. Следователно, докато няма ваксина, гарантирането на защитата на работните места ще бъде от ключово значение за ограничаването на риска от възможна втора вълна на заразата.

“От това как защитаваме работниците си зависи колко безопасни са общностите ни и колко устойчив е бизнесът ни, тъй като тази пандемия не е приключила”, заяви Гай Райдър, който е генерален директор на Международната организация на труда.

Осигуряването на безопасността на работното място ще бъде единственият начин да защитим гражданите си като същевременно гарантираме икономическо оцеляване, предупреди Райдър.

Безопасността на работното място остава главно национална компетентност на страните от ЕС. Синдикатите изразяват съжаление, че Европейската комисия не е наблегнала достатъчно на въпросите на здравето и безопасността на труда в стратегията си за излизане.

“Комисията трябва да започне с обявяването на COVID-19 за професионално заболяване, за да гарантира на работниците правото на реална закрила и да изисква от всички държави-членки да изготвят нови планове за безопасност на работното място”, коментира генералният секретар на Европейската профсъюзна конфедерация Лука Висентини пред EURACTIV.

Европейската агенция за безопасност и здраве при работа представи насоки на компаниите за завръщането на служителите им идните седмици. Агенцията препоръчва изолация, когато е възможно, бариери, правилно дезинфекциране на работните помещения, носене на лични предпазни средства в случаи, че дистанцирането е невъзможно, както и подкрепа на психическото здраве.

Но много работни места не са готови да гарантират необходимите мерки за защита. Да не забравяме, че по време на цялата пандемия държавите-членки се сблъскваха с недостиг на защитно оборудване, дори за здравните служители на първа линия.

Икономическата криза, която ще последва и вече се усеща, ще унищожи хиляди работни места, така че е ключово възобновяването на икономиката възможно най-бързо. Това не може да стане за сметка на безопасността на работниците. На фона на разхлабването на мерките правителствата и компаниите трябва да започнат да предприемат мерки и трябва да го направят бързо.