Свободата на печата и Европа: вълци, лешояди, тролове… рицари и журналисти

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

Основателят на EURACTIV Кристоф Леклерк креативно илюстрира как заинтересованите страни могат да си сътрудничат в опит да медийна криза в ЕС.

Медиите и Европейския съюз са изправени пред сходни опасности: тъмни сили, загуба на ресурси и бавно вземане на решения. Световният ден на свободата на печата беше на 3-и май, денят на Европа е на 9-и май, а ключовата среща на съвета на министрите, отговарящи за култура и медии е насрочена за 19-и май.

Кристоф Леклерк, създател на фондация EURACTIV и на медийната мрежа EURACTIV креативно илюстрира как заинтересованите страни биха могли да си сътрудничат в опит да избегнат медийна криза в ЕС.

Зимата вече дойде. Разрази се чума. Княжествата бяха хванати неподготвени. Търговците спряха да търгуват. Селяните намериха убежище в домовете си. Навсякъде плъзнаха слухове. Магьосниците предлагаха чудодейни отвари. Троловете всяваха паника и отправяха проклятия. Чуваха се дори слухове за разпадането на континента.

Всеки град има своите трубадури и вестоносци, разпространяващи фолклор и новини. Те зависят от това вратите на градовете да са отворени и носят просветление в размяна на храна. Междувременно някои гладни за власт господари използваха епидемията, за да заглушат свободомислещите.

Отдалеч две глутници вълци започнаха да обграждат селата по все по-изобретателни начини. Троловете обединиха силите си с тях. Овчите стада вече не им бяха достатъчни: зверовете искаха човешка плът и разкъсваха пратениците, преминаващи огражденията.

Смелите вестоносци се стремяха да върнат обратно свободата и да хвърлят светлина в мрака. Но лешоядите – стражи на тъмните господари – бяха накацали по дърветата, готови да се хвърлят след вълците.

Пролетта настъпи

Най-накрая заради опасността от хищниците, вестоносците се прегрупираха. Те получиха факли срещу зверовете и започнаха да възстановят връзките помежду си. В очакване на празника на Св. Шуман през май, когато слънцето затопля лъчите си преди Петдесетницата, вестоносците започнаха да се свързват с другарите си. Те се обърнаха към търговците с молба да платят за пътуването им и към селяните за храна за из път. Окуражени от мъдреците, белите рицари от всички земи ги защитаваха.

Европейските мъдри крале изпратиха пратеници да се срещнат с белите рицари в Бруосела. Те издадоха указ, с който утвърдиха изгонването на вълците, лешоядите и тролове извън пределите на земите им. Хазната на Европа не е пълна, но предвид глада и необходимостта поданиците да бъдат информирани, пратениците получиха тескерета и възнаграждения.

Междувременно учените лечители намериха лек за чумата. Оцелелите пратеници се радваха на доверието на поданиците и разпространиха добрите новини. Свещен граал няма: всеки бе информиран и чрез големи усилия, чумата бе овладяна. Свободата бе възстановена…

Пратениците бяха носители на нова социална и екологична съвест. В градовете културата процъфтя, добрите ценности бяха поставени на пиедестал, настава мир. Европа бе укрепена от общи ценности, предстоеше Ренесанс.

Обратно към политиките за медийния сектор

Група от 42 евродепутата излезе с писмо, защитаващо жизненоважната роля на печата и необходимостта оцеляването му да бъде подпомогнато. Журналистите от своя страна отправиха по-широки искания. Заинтересованите страни бяха окуражени от подадените сигнали, но някои предупреждават, че това ще си останат само намерения.

Тази седмица ще очертае важността на свободата на печата и на самата Европа. Комисията по култура на Европейския парламент се срещна в понеделник, 4 май с комисарите Бретон и Габриел. Европейската комисия може да представи предложенията си по-детайлно на срещата в сряда. На 19 май министрите на културата и медиите на страните членки може да приветстват и въведат Коронавирусния план за медиите на национално ниво.

Прочетете отново историята по-горе, замествайки песните на пътуващите музиканти с културата, вестоносците с журналисти, съветниците с парламентаристи, белите рицари с комисари и министри. Глутницата вълци са доминиращите платформи, а лешоядите – олигарсите.

Не искате да бъдете овца, но дали сте полезен поданик или търговец? Или може би сте бял рицар или дама?

Ключови стъпки за излизане от кризата

Основните роли принадлежат на политици и заинтересовани лица на местно и национално ниво, но нека разгледаме и тези на равнище ЕС:

  • Еврокомисарят Тиери Бретон е в позиция за изготвяне на индустриална стратегия за медиите, започвайки от спешно финансиране. Тази година той би могъл да представи и Плана за медиите, както бе обещано.
  • Еврокомисарят Мария Габриел познава медийното портфолио и има два ключови инструмента за финансиране: умения и иновации. Тя би могла да помогне за създаването на програма “Новини” в рамките на “Творческа Европа”.
  • Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргретe Вестeгер отговаря за дигиталната сфера и по-системно от всякога настоява за регулиране на платформите. За да въведе баланс в екосистемата, тя би могла да не забавя въвеждането на политики и да използва правомощията си, свързани с конкуренцията.
  • Вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова отговаря за основните права –  причината за съществуването на медиите. Председател е на Групата на комисарите на медийния проект, включваща и гореизброените трима. От създаването си преди шест месеца групата се е срещала само веднъж.

Що се отнася до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, тя обяви, че демокрацията е един от шестте приоритета в мандата ѝ. Тя все още може да отговори на въпросите, поставени преди шест седмици от 28 евродепутата и други заинтересовани страни, сред които:

Кой е отговорен? Къде е Коронавирусният план за медиите?