Спасяването на „лицето“ на Русия не е опция

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Дим се издига в покрайнините на Лвов след руски въздушен удар, Западна Украйна, 26 март 2022 г. В изявление губернаторът на Лвовска област Козицки каза, че близо до Кривчица са били чути три експлозии и призова гражданите да не разкриват местата в социалните медии. [EPA-EFE/Wojtek Jargilo]

Франция и Турция искат да продължат търговските си отношения с Русия, като казват, че това им помага да общуват с руското ръководство. И все пак това хората в това ръководство са военнопрестъпници, които вече нямат „лице”, пише украинският политически анализатор Роман Рукомеда. Това е неговият 26-ти разказ за инвазията на Русия в Украйна, който той успя да изпрати до EURACTIV въпреки трудностите и ограничения достъп до интернет. 

32-ият ден от войната е към своя край. Украйна продължава да се съпротивлява и да унищожава руски агресори въпреки масираните въздушни атаки и артилерийски обстрели в много украински градове и населени места. Щетите, нанесени от руските терористи, станаха очевидни за руското ръководство, което обяви новата цел на своята агресия срещу Украйна.

Сега целта не е цяла Украйна, включително Киев, а само част от Донбас. Това изявление може би е намек за провала на основните планове на Русия в агресията им срещу Украйна.

Един от критичните аспекти на войната в Украйна е продоволствената сигурност на глобално ниво. Ръководителят на Международния валутен фонд вече каза, че руската агресия срещу Украйна може да доведе до глобален глад в някои региони.

Трябва обаче да е ясно, че Русия атакува украинските селскостопански компании и големите земеделски територии. Например през последните два дни руски терористи атакуваха с ракети три големи петролни бази в районите на Киев, Лвов и Ровне. Изгорено е значително количество гориво.

Предвижда се унищожаване на селскостопанските трактори и техниката за пролетната работа на нивите. Сега процесът на посяване на новата реколта е сериозно увреден от руските военнопрестъпници.

Въпросът за руския ядрен тероризъм остава спешен за Европа и света. В района на Чернобил горят повече от 10 000 хектара гори заради военните действия, регистрирани са 31 пожара, които причиниха повишени нива на радиоактивно замърсяване на въздуха. Контролът и потушаването на пожарите са невъзможни, защото районът е завзет от руските войски. Руските терористи не позволяват на украински пожарникари и спасители за неутрализират  горските пожари.

В резултат на горенето в атмосферата се отделят радионуклиди, пренасяни от вятъра на дълги разстояния. Това застрашава с радиация не само Украйна, но и Беларус, и европейските страни.

В тази връзка представители на украинското министерство на енергетиката сега работят за отстраняване на Русия от Международната агенция за атомна енергия или поне за намаляване на нейната роля там и отстраняване на всички руснаци от ключовите позиции, които заемат в ръководството на тази организация. Министерството на енергетиката е убедено, че политиката на ядрен тероризъм, провеждана от руснаците чрез завземането на украински атомни електроцентрали, е основна причина за това.

Странно е, че въпреки всички военни престъпления, убийствата на стотици украински деца и хиляди мирни цивилни, използването на забранени смъртоносни оръжия, унищожаването на над 1000 къщи в градовете, тоталното унищожаване на десетки села, училища, детски градини, университети, театри, музеи, зоологически градини и родилни домове, някои страни като Турция, Франция и някои други призовават да не се „палят мостове“ с Русия.

Тази война е за ценности и нова глобална политическа система и система за сигурност. Не става дума за комфорта на френските и турските икономики, които искат да имат по-нататъшни търговски отношения с най-опасната терористична държава в света – Руската федерация.

Невъзможно е да се общува с руските лидери, които са военни престъпници, и да им се помогне да си „запазят лицето“.

Те вече нямат „лица“. Единствените преговори с тях биха могли да бъдат за края на войната и по-нататъшната демилитаризация на Русия, както и да заплати за всички разрушения, които е причинила на Украйна и нейния народ. Следващата стъпка е наказанието на руските военнопрестъпници.

Не са възможни по-нататъшни икономически отношения с Русия. Тези, които искат да помогнат на Русия да си „спаси лицето“ ще решат с кого да участват в тази война – с Украйна и цивилизования свят или с глобалните терористи и военни престъпници.