Сръбската демокрация е под атака

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Александър Вучич [EPA-EFE / ANDREJ CUKIC]

Демокрацията в Сърбия е атакувана от самозвани опозиционни лидери, които призовават за бойкот на изборите през април, твърди сръбският президент Александър Вучич в коментар за EURACTIV.

Александър Вучич е президент на Република Сърбия.

Така истинските сръбски опозиционни избиратели остават без основното си демократично право на политическа представителност. Те са на практика обезправени от няколко неизбрани лица, които претендират, че ги представляват.

Там, където бойкотиращите партии не успяха да спечелят сърцата и умовете на избирателите, нашето правителство, водено от Сръбската прогресивна партия, успя и е готово да се изправи пред хората в условия на свободни и честни избори.

При това правителство Сърбия се радва на силен икономически растеж с 4% ръст на БВП, един от най-бързите в Европа, докато безработицата е под 10%, което е много по-малко от тези 25% безработни, които наследихме.

Държавният дълг постоянно намалява, инвестициите – включително чуждестранните инвестиции – са на рекордни нива, докато заплатите и пенсиите са най-високите, които страната някога е виждала.

За да гарантира, че хората могат да упражняват демократичното си право на глас на свободни и честни избори, правителството на Сърбия си сътрудничи през последните дванадесет месеца с редица неправителствени организации, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и нейната Служба за демократични институции и човешки права (СДИЧП), с Европейския парламент и политически партии от целия политически спектър в Сърбия.

Правителството не просто участваше в дебата за реформа на изборния процес. То получи препоръки как да се подобрят законите и регулациите най-малки подробности от заинтересованите страни в Сърбия и чужбина, включително от сръбските опозиционни партии.

Миналия август правителството на Сърбия сформира “Работна група за сътрудничество с ОССЕ и СДИЧП” с цел да приеме правила и разпоредби, които да гарантират свободни и честни избори тази пролет.

Работната група се председателства от министъра на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович, който скоро ще представи пред ОССЕ/СДИЧП и широката общественост шестмесечен доклад за напредъка на работната група.

Без да цели да повлияе на доклада на министъра, целта на работната група е да гарантира, че всички важни препоръки, изпратени до правителството, са приети.

Ключовите мерки включват Закона за финансиране на предизборните кампании, Закона за функционирането на Агенцията за борба с корупцията, правила, които уреждат политическата дейност на избрани длъжностни лица и държавни служители и правила за достъп до медиите по време на предизборната кампания. Реформата продължава с правила за утвърждаване на избирателните списъци и процедурите за гласуване, правата на избирателите и правото на изборните наблюдатели да контролират изборния процес.

Парламентарният праг също е намален от 5% на 3%, за да се осигури представителство на по-широк кръг политически партии и да се гарантират места за представители на етническите малцинства. И двете мерки ще намалят броя на местата, които Сръбската прогресивна партия потенциално може да си осигури.

По отношение на справедливия медиен достъп на кандидатите и опозиционните партии, което бе сред главните оплаквания от водещите опозиционни лидери, Регулаторният орган за електронни медии ще приеме нови правила, чрез които обществените и частни медии ще трябва да гарантират ефирно време на всички регистрирани политически партии, коалиции и кандидати в хода на предизборната кампания.

На медийния регулатор ще бъде възложено да следи стриктно спазването на правилата и препоръките от обществените и частните медии и да докладва всяка седмица на сайта си.

Заплахата с бойкот никога не е била във връзка с изборния процес, а е свързана със страха на опозиционните лидери да се изправят честно пред електората. Тези самоназначили се опозиционни лидери изпозлват бойкота като инструмент, за да делегитимират изборите през април, както и следващото правителство.

Но ще се провалят. Уверени сме, че народът на Сърбия ще разпознае истината зад призивите за бойкот на изборите. Единственият смислен изборен бойкот може да бъде извършен от народа на Сърбия, а не от лидери без последователи.

Точно обратното, очакваната висока избирателна активност ще валидира изборите и ще дискредитира онези, които сега ризовават за бойкот.