Страхът на някои страни да не дразнят Русия не им помага

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Плаваща мина в Черно море, преди да бъде обезвредена от румънския флот. [Румънски флот]

Мълчаливото отношение на някои страни от НАТО и страхът да не раздразнят Русия не им се отплати. Вместо това по-нататъшните пасивни реакции сериозно ще усложнят ситуацията със сигурността на цяла Европа, пише украинският политически анализатор Роман Рукомеда. Това е неговият 27-и разказ за инвазията на Русия в Украйна, който той успя да изпрати до EURACTIV въпреки трудностите и ограничения достъп до интернет. 

33-ият ден от войната е към своя край. Руските терористи продължават да демонстрират пред света истинските си цели за агресията срещу Украйна – унищожаването на украинската суверенна държава и нейния народ.

Най-яркият пример за плановете и мечтите на руските терористи е украинският град Мариупол, който сега е заобиколен от агресори и е подложен на бомбардировки.

Руските убийци умишлено бомбардират болници и родилни домове с ясното съзнание, че техните жертви са стотици жени и деца, криещи се в мазетата на атакуваните сгради.

Броят на загиналите в Мариупол вече е повече от 5000 мирни жители, хиляди остават под руините, а много от загиналите хора просто лежат по улиците без погребение, тъй като руските нашественици непрекъснато обстрелват града и не позволяват на хуманитарни мисии да влязат  и да помогнат.

Според кмета на Мариупол Вадим Бойченко 30 000 жители на Мариупол са били незаконно депортирани в Русия. Кметът каза, че 90% (2340) от многоетажните жилищни сгради в Мариупол са повредени, над 60% (1560) от тях са повредени от пряк удар, а над 40% (1400) са напълно разрушени. Повредени са и 90% (61 200) частни жилищни сгради, от които 60% (40 800) – при пряк удар, а над 40% (27 200) са напълно разрушени. Сред тези разрушени сгради има десетки училища, детски градини и болници.

Очевидно картината е същата в Харков. Според кмета Игор Терехов руските терористи са унищожили 1410 сгради, 1177 от които са многоетажни жилищни сгради и 53 детски градини, 69 училища и 15 болници. Кметът казва, че след войната Харков се нуждае от почти пълна реставрация. Последният път, когато Харков претърпя такова опустошение, беше през Втората световна война. Сега руските агресори носят същите разрушения и сеят смърт в градовете.

Един от методите, които прилагат руските агресори, е отвличането на кметове на градове. В момента цяла Украйна е враждебна към руските нашественици. Те се опитват да сплашат хората с терористични тактики, отвличайки граждански активисти и кметове. В много случаи тези хора са измъчвани от руски убийци, понякога убивани, понякога освобождавани под натиска на хората. Това са само части от дългата история за руските военни престъпления в Украйна.

Мълчаливото отношение и страхът на някои страни от НАТО да не дразнят Русия вече доведоха до някои проблеми за тяхната сигурност, особено за безопасността в Черно море. Не толкова отдавна Украйна предупреди, че Русия е заложила незаконно много морски мини в Черно море около украинското крайбрежие. Този призив не срещна ответна реакция от световната общност.

Сега от министерството на отбраната на Турция съобщиха, че е открита мина в Черно море близо до границата с България. Министерството на отбраната съобщи, че мината е открита във водите близо до град Инеада.

На 26 март Турция блокира движението на кораби през Босфора заради мина, вероятно една от използваните от Русия в Черно море. Сапьорите я неутрализираха, след което навигацията през пролива беше възстановена. На 28 март сутринта край бреговете на Румъния беше открита и плаваща морска мина.

Русия в сляпата си агресия срещу Украйна и целия цивилизован свят преследва само едно – унищожение. Заплахата от тази държава вече е надхвърлила Украйна.

По-нататъшната слаба реакция на руската агресия срещу Украйна не само увеличава стремежите на агресора, но и сериозно усложнява ситуацията със сигурността на цяла Европа.

Време е да разберем тази проста истина за всички, обществото и политиците от цяла Европа и свободния демократичен свят.