Трагедията в Манчестър се повтаря

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

Манчестър има дълга история като огнище на радикализма. Точно преди 200 години градът е бил сцена на клането в Петерлу, когато армията напада тълпа, протестираща за парламентарна реформа. 20 години по-късно в града е основана Аnti-Corn Law League, която в последствие иззема властта от Консервативната партия за едно поколение.

Има историческа логика, торите да направят пътуване до Манчестър за партийната си конференция този уикенд, когато кризата с Брекзит достига нов връх, а Борис Джонсън е упрекван заради крайно нелепите си забележки за Джо Кокс, лейбъристката депутатка, убита през 2016 г. по време на кампанията за референдума.

Дори и ако решението на Върховния съд да върне депутатите обратно в парламента във вторник да означава, че Джонсън ще бъде в Манчестър, докато повечето му депутати в Уестминстър.

Решението на Върховния съд може да е унизителен неуспех (въпреки че срамът е чужд за Джонсън), но не променя дилемата пред премиера и неговите опоненти.

В момента и двете страни са в изчакване. Джонсън не може да управлява, нито може да проведе изборите преди Брекзит, за които копнее, които биха му позволили да проведе популистка кампания от типа „Народът срещу Парламента“, и да си осигури мандат.

Опозицията има свой законопроект, който изисква правителството да поиска тримесечно удължаване на процеса по член 50, но не може да попречи на Джонсън да го саботира в Европейския съвет в средата на октомври. Не може и да избере фигура, която да го замести.

Каквито и да са възраженията срещу Джонсън и неговия министър, отговарящ за Брекзит, че желаят Великобритания да напусне Европейския съюз със сделка на 31 октомври, разговорите между ЕС и Великобритания не са постигнали напредък. Служители на Европейската комисия и дипломатическите представителства споделят, че перспективата за сделка преди или по време на върха на Съвета са почти нулеви.

Докъде води това?

Ако Джонсън остане министър-председател, Брекзит без сделка е почти сигурен, тъй като докато е на поста си, няма причина държавите членки да разрешат удължаване.

Най-вероятният начин да се избегне Брекзит без сделка е Джонсън да бъде победен с вот на недоверие, а кабинетът му заменен с временно правителство.

Това е голям риск, който зависи от умерените консерватори, които бяха изключени от партията заради подкрепата им към законопроекта за удължаване на срока на Брекзит, съгласявайки се да подкрепят доминираната от лейбъристите коалиция. Това може и да не се случи следващата седмица, но ако безизходицата продължи, алтернатива просто не съществува.

Оригинален текст на английски