Туризъм по време на карантина

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com [Shutterstock]

С наложени забрани за несъществени пътувания и пълна блокада в някои държави, това лято европейският туристически сектор върви към провал. Протегнатата ръка на ЕС обаче съвсем не е близо.

Драматичен спад в броя на посетителите и резервациите се наблюдава и в най-известните туристически дестинации по целия свят. За първи път след Втората световна война всички в сектора са ударени в еднаква степен – от мултинационалните авиокомпании и туристическите агенции до семейните хотели и туристическите гидове на свободна практика.

Комисарят, отговарящ за вътрешния пазар на блока Тиери Бретон заяви във вторник (21 април), че европейската туристическа икономика може да се свие до 70% и да бъде сред последните, които ще се възстановяват. Затова Бретон иска секторът да получи най-много средства по линия на фонда за възстановяване след COVID-19.

“Ще ни трябва огромно количество средства (…) и считам, че туристическият бранш трябва да се възползва в най-голяма много от тях, с около 20-25% от общия пакет”, заяви Бретон пред евродепутатите в Комисията по транспорт на Европейския парламент.

Въпреки това средства на хоризонта няма. И дори и да бъдат предоставени скоро, не е ясно какви ще са условията, които страните ще трябва да приемат страните, за да се възползват от тях.

Бретон обаче изненада евродепутатите с неочаквано съобщение, че през септември или октомври се очаква да бъде организирана специална среща на върха, съсредоточена върху последиците от пандемията в областта на туризма. На нея ще се изготви и пътна карта за устойчив туризъм в целия ЕС.

Европа не е Австралия или Нова Зеландия. Лятото се задава и вече мнозина в сектора са на ръба на фалита и се нуждаят от помощ. Срещата на върха през есента ще е твърде закъсняла.

Малките и средните предприятия също не са склонни да се възползват от извънредните мерки като заеми от Европейската инвестиционна банка, тъй като това значи увеличение на частния им дълг в дългосрочен план.

На комуникационно ниво Европейската комисия също не е особено успешна.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен направи няколко противоречащи си изявления по въпроса едва в рамките на десет дни. Миналата седмица тя посъветва гражданите на ЕС да не си правят планове за лятната отпуска. Седмица по-късно тя посочи, че е положително настроена към летните ваканции, проведени по “интелигентен начин”. Какво точно представлява “интелигентна почивка” все още не е особено ясно.

Гърция, например, обмисля въвеждането на здравни паспорти, което означава, че желаещите да пътуват до страната трябва първо да бъдат тествани в държавата си на местоживеене. Президентът на Чехия Милош Земан предложи границите на страната му да останат затворени за една година.

Вярно е, че след като се почувстват отново в безопасност, соло пътешествениците и авантюристите ще се върнат към навиците си на пътуване доста бързо. Но много от онези, които мечтаят за спокойна лятна почивка ще помислят добре преди да резервират нещо през тази година.

Междувременно на конферентната индустрия, занимаваща се със събития, конференции и изложби, ще ѝ трябва много по-дълго време, за да се върне към състоянието си преди пандемията.

А кой може да направи точно предположение, че някои от бизнесите в нея няма да предпочетат дистанционни варианти като Zoom и Skype, които вече се използват масово по целия свят? Това може да е краят за голяма част от конферентния туризъм…

Масовият туризъм ще води ценова война по целия свят като всички ще се опитат да привлекат колкото се може повече туристи, за да компенсират загубите от 2020 г. За съжаление, макар и разбираемо, устойчивият туризъм ще бъде последното нещо, което ще заинтригува туристите след кризата.

Въпросът дали устойчивият туризъм ще оцелее и ще процъфти в свят, преживял пандемия е поставен грешно – поне непосредствено след нея.

Вместо да прави две стъпки напред, Европейският съюз трябва да се заеме с неотложните въпроси – и да спаси сектора.