Украинците искат мир, но не на всяка цена

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Алексей Навални призова своите поддръжници да покажат противопоставянето си на руското правителство, след като съд го осъди на девет години затвор на 22 март 2022 г. [Twitter]

Деветдесет процента от украинците вярват, че ще спечелят войната. Ето защо те не биха приели мирно споразумение при всякакви условия, пише украинският политически анализатор Роман Рукомеда. Това е  20-ият му  разказ за инвазията на Русия в Украйна, който той успя да изпрати до EURACTIV въпреки трудностите и ограничения достъп до интернет. 

С изтичането на 25-ия ден от войната руските агресори спряха настъплението си на територията на Украйна и променят стратегията си.

Сега те са съсредоточени да атакуват украинските градове, особено Харков, Чернигов, Суми, Мариупол и други, за да унищожат и убият колкото се може повече цивилни. Поради тази причина те хвърлят тежки бомби върху бомбоубежища с жени и деца.

Следвайки такава стратегия, руските агресори смятат, че могат да накарат украинските власти да приемат техните ултиматуми, заплашващи да убият повече хора и да унищожат повече градове.

Военната обстановка засега не е претърпяла съществени промени. И двете страни се опитват да мобилизират максимални ресурси преди следващия кръг от военни действия. Днес всички медии в Украйна говорят за огромната възможност за открита белоруска атака срещу Украйна от западната граница, за да отреже централната част на страната от доставки на оръжие и друго оборудване.

Вероятността за подобно нападение е голяма, макар че не е изненада за украинските въоръжени сили. Де факто Беларус участва в руската агресия срещу Украйна от първия ден на войната. Руските военни престъпници използват територията на Беларус за ракетни атаки. Те използват летища на Беларус за своите самолети, за да сеят смърт в мирните украински градове.

Освен това все повече медии говорят за възможни споразумения между Украйна, Русия и някои световни суперсили, които трябва да гарантират сигурността на Украйна в бъдеще.

Според новото социологическо проучване около 90% от украинците вярват в победата на украинските въоръжени сили и са убедени, че мирните споразумения трябва да включват пълно изтегляне на руските терористични войски и да се върнат в границите на Украйна до 2014 г. Това означава, че Русия трябва да върне Крим и окупираните територии от Донбас към Украйна. Президентът Зеленски също казва, че при такова споразумение не са възможни териториални загуби.

Тази информация предизвиква вътрешни дискусии в украинското общество. Разбира се, основната цел е спасяването на цивилното население, особено от най-пострадалите градове в момента – Харков, Чернигов, Суми и Мариупол.

От друга страна, много хора казват, че има силна нужда световните суперсили или силни регионални държави да станат гаранти за Украйна (но не както в случая с меморандума от Бедапеща) и да се уверят, че нейната сигурност е гарантирана в случай, че Русия реши да атакува украинската държава отново в бъдеще.

Такива гаранции под формата на конкретен договор или нов съюз биха могли да бъдат единственият аргумент за евентуален отказ на Украйна от интеграция в НАТО, което изглежда е единственият съществуващ механизъм за гарантиране на сигурността за страната в момента. Така че има повече въпроси, отколкото отговори за евентуално мирно споразумение, ако то се случи през следващите седмици. Разбира се, всичко това ще се определя от ситуацията на бойното поле, която ще се промени през следващите седмица-две.

Междувременно положението в населените места, които не са на фронтовата линия на военните действия, е по-спокойна. Сега има по-малко въздушни удари срещу Украйна, а нашите въоръжени сили вече са свалили около 100 руски бойни самолета.

Освен това идва пролетта и носи топло време, слънце и оптимизъм на всички украинци. Знаем, че ще победим и ще издържим до края.