Украйна се нуждае от повече оръжия, за да се защити, пише украински анализатор

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Украински военнослужещ и кучето пред дима от изгоряло нефтено хранилище след атака на руска ракета близо до Киев, Украйна, 27 февруари 2022 г. [EPA-EFE/ALISA YAKUBOVICH]

Най-добрият начин да помогнете за приключването на войната е като изпратите в Украйна тежко въоръжение, особено за  контрол в небето, но много страни от ЕС и НАТО все още се колебаят да помогнат за Украйна или предоставят твърде малко, пише украинският политически анализатор Роман Рукомеда. Това е неговият 22-ри  разказ за инвазията на Русия в Украйна, който той успя да изпрати до EURACTIV въпреки трудностите и ограничения достъп до интернет. 

27-ият ден от войната е към своя край. Украйна успя да спре руските агресори и започна контраатака в някои региони. Но засега основната нужда за успешното контранастъпление на украинските въоръжени сили са оръжията. Особено тежки, които могат да помогнат на украинците да затворят небето и да се използват за изтласкване на руските агресори от националните граници на Украйна.

Животът на цялата страна се промени коренно. Военното положение, наложено от първия ден на войната, и военният режим накараха повечето хора да променят начина си на живот.

Броят на доброволците, които пристигат във военните комисариати, е огромен. Това създава ситуация, когато има много хора, но няма достатъчно оръжия за всички доброволци. От началото на войната повече от 300 000 украински мъже се завърнаха в страната, желаещи да помогнат за защитата на родината си. Една от причините за бавната контраатака от украинска страна е жизненоважната нужда от тежки оръжия.

Разбира се, руските военнопрестъпници оставиха много от своите танкове, бронирани машини и други системи, които биха могли да бъдат използвани в битка на бойното поле. Но за това ни трябва много време за ремонт и превъоръжаване. Украйна няма толкова време, тъй като всеки час украински деца и други мирни жители загиват под руски бомби или от ръцете на руски убийци.

Най-добрият начин да завършим войната е да осигурим голям (значително по-голям от сега) логистичен мост за военни доставки към Украйна. Това ще позволи на украинските войници да си свършат работата и най-накрая да  изгонят руските агресори. За съжаление много страни от ЕС и НАТО все още се колебаят да помогнат за Украйна или предоставят твърде малко. Това се случва въпреки че Русия е открита заплаха за цяла Европа и страните от НАТО и Москва открито ги заплашва с възможна агресия.

Друг въпрос е финансовата помощ. Войната е скъп процес. Украйна очевидно има много ограничени ресурси в тези трудни времена. Така че, ако НАТО и ЕС искат да приключат тази война възможно най-скоро, могат да помогнат на Украйна да се защити. Украйна се нуждае от повече финансова помощ.

Въпреки това Украйна и украинците искрено оценяват цялата вече предоставена помощ. Това наистина ни помогна да провалим всички руски планове за блицкриг в Украйна и нейното разпространение в балтийските държави, Полша, Румъния и други страни. Без такава помощ ситуацията можеше да бъде много по-лоша.

Междувременно животът в украинските градове и населени места, които не са на фронтовата линия, бавно се връща към относително нормалния режим. Обновен е транспортът между много градове. Много малки и средни предприятия отварят с финансова подкрепа от правителството и данъчни облекчения, които им се предоставят.

Различна е ситуацията с големите предприятия, които не могат да отворят, защото не могат да гарантират сигурност на работниците си. Почти във всеки град чуваме аларми за въздушна атака по няколко пъти на ден и хората трябва да бягат, за да се скрият в убежища. Ето защо сега Украйна се нуждае от по-сериозна финансова подкрепа от западните си партньори и финансови институции.

Сега е моментът на истината. ЕС и НАТО могат да направят повече, за да сложат край на войната в Украйна, като предоставят повече военна и финансова помощ. Да имаш такава възможност и да не я използваш означава да си затваряш очите за смъртта на украински деца и мирни граждани, които мечтаят само за едно – мир.