Урсула: Година първа, ден първи

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

Нова седмица, нова Kомисия, нови лица. Един въпрос идва наум на мнозина журналисти: ще прекъсне ли новата Комисия на Урсула фон дер Лайен линията на Жан-Клод Юнкер, или ще ни предложи още от същото? Още първият работен ден може да ни даде някои улики.

Представете си разочарованието на колумниста, когото четете в момента, когато сутрешното посещение на легендарната стена на бившите председатели на Европейската комисия разкри, че портретът на Жан-Клод Юнкер все още липсва.

Символичният момент, бележещ края на една епоха още не е дошъл, въпреки че пиронът, на който ще се окачи портретът на Юнкер, е там и чака.

Самият Юнкер все още не е напуснал сградата; той трябва да предаде официално поста на Фон дер Лайен на церемония по-късно тази седмица. Дали обаче споменът за сегашния експредседател или по-точно духът на начина, по който неговата Комисия работеше, ще се задържи?

По време на ежедневната пресконференция новият главен говорител Ерик Мамер каза на един от завръщащите се говорители: “ако не е счупено, не го поправяйте”.

Вероятно има много критици, които ще обърнат този идиом и ще кажат “ако е било счупено, е трябвало да се поправи”, ако Фон дер Лайен не работи върху многобройните обещания, които направи.

Посещавайки първия ден на срещата на COP25 в Мадрид, тя даде добър знак, ангажирайки се лично с климата по начин, по който Юнкер никога не го е правил. Ако след това Комисията превърне в действие плановете си за Зелена сделка и справедлив преход, тя може да се окаже победител.

Това сигурно има връзка със способността на Фон дер Лайен да установява правилните връзки с правилните хора, което би могло да бъде знаково за нейното председателство. Две от основните фигури в това уравнение са шефът на ЕЦБ Кристин Лагард и американският президент Доналд Тръмп.

Фон дер Лайен вече е провела, както се съобщава, приятелски разговор с Тръмп, както и с други лидери на Г-20.

Да се ​​надяваме, че бившият министър на отбраната на Германия скоро ще започне да атакува и ще добави името си в списъка на силните жени като Нанси Пелоси и Мете Фредериксен, които се изправиха срещу американския президент.

Netflix очевидно е заинтригуван, че части от сюжета на политическата му драма „Къща от карти“ се пренася и в Брюксел. Фон дер Лайен може да е посъветвана да научи едно или две неща от страховитата Клеър Ъндърууд и да заслужи етикета „брутален убиец“, който Тръмп даде на Юнкер.

Изграждането на силна работна връзка с Лагард също може да се окаже ключово за програмата на новия председател, тъй като хармонизирането на работата на Европейската централна банка с тази на Комисията е изключително важно.

Фон дер Лайен и Лагард са първите жени ръководители на съответните институции и французойката вече сигнализира, че базираната във Франкфурт банка може да направи повече в областта на зелените политики, в рязък контраст с миналото.

Те се срещнаха отново в неделя на церемония по повод годишнината от Договора от Лисабон, а Лагард е все още е в града, обяснявайки на евродепутати как ЕЦБ трябва да работи под нейно ръководство. Диалогът със сигурност е отворен.

Новият председател на Комисията разполага с всички инструменти, ресурси и, може би най-важното, хора, за да наложи своя отпечатък през следващите пет години, ако желае.

Скоро ще разберем дали обвиненията, че е марионетка на страните-членки, са основателни, или Фон дер Лайен е способна да изненада дори и най-циничните сред нас.