Урсула-ла Ленд

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com [Снимка: Shutterstock]

Урсула фон дер Лaйен може би отвори кутията на Пандора след необмислена намеса във вътрешната политика на страна членка. Със сигурност председателят на Европейската комисия има по-важни събития, които изискват вниманието ѝ.

Фон дер Лайен участва в предизборно видео на управляващата партия на Хърватия, заедно с други лидери на Европейската народна партия. В него всички повторят предизборния лозунг на Хърватския демократичен съюз “Сигурна Хърватия”.

С този слоган видеото можеше да попадне и в категория “туризъм след здравната криза”. Вместо това, то бе създадено, за да увеличи подкрепата за партията преди изборите в неделя, на които в крайна сметка ХДС се представи доста добре.

След няколко години гледане на пресконференции на Европейската комисия, щях да забогатея, ако получавах по едно евро всеки път, когато говорител отхвърли въпрос, посочвайки, че ЕК “не коментира и не се меси във вътрешни въпроси”.

По въпроси като върховенството на закона в Унгария, дебата за независимост на Каталуния или Брекзит, Европейската комисия изтъкваше ролята си на “пазител на договорите на ЕС”. Това беше изключително дразнещо, но правилно.

Но в това видео на ХДС фон дер Лайен бе представена като председател на Европейската комисия и заснета пред самата сграда на институцията. Въпреки че говорителят ѝ по-късно настоя, че участието на фон дер Лайен е било в лично качество, това оправдание просто не върви.

Въпреки моите собствени възгледи, че публичната администрация трябва да бъде политически неутрален орган, Европейската комисия се отдалечава от идеята, че е технократичен инструмент. Не забравяйте, че сама се нарече “Геополитическа комисия”.

Системата “шпиценкандидат” е проектирана да даде повече политическа тежест на председателя на Еврокомисията, като най-многобройната политическа група има най-голяма тежест в избора за най-високия пост.

Системата “шпиценкандидат” обаче беше погребана от Европейския съвет и  фон дер Лайен беше парашутирана на поста.

В резултат на това тя няма нужната легитимност за подобна партийна намеса.

Както вече посочиха няколко наблюдатели, изявлението на фон дер Лайен нарушава кодекса за поведение на членовете на Европейската комисия. Това вече е докладвано на омбудсмана на ЕС.

Днес говорителят на фон дер Лайен призна за наличието на грешки, но не се извини и не потвърди, че е имало нарушение на протокола.

Какво послание изпраща тази намеса в хърватската политика на страните кандидатки за членство в ЕС от Западните Балкани? Тя само ще затвърди идеята, че разширяването не е технически, а политически процес.

Както посочва политологът Ясмин Муянович, лидери като Виктор Орбан в Унгария и Александър Вучич в Сърбия отдавна са осъзнали, че използването на партийни връзки е най-добрият начин за преразполагане на Брюксел по въпроси, свързани с корупцията и върховенството на закона.

За страни,  като Босна или Косово, които нямат тези връзки в ЕС, и са все още в началото на европейския си път, тази намеса може да опорочи всякакъв апетит за реформи.

Независимо дали сте съгласни или не, че председателят на Европейската комисия трябва да стои настрана от националната политика, въпросът остава спорен. Урсула фон дер Лайен заема поста в момент, в който глобалната здравна и климатична криза нанасят безпрецедентни вреди.

Най-просто казано, на дневен ред стоят по-важни задачи от намесата в хърватските избори.