Ако бъде преизбран, Радев ще предложи промени в Конституцията

Президентът Румен Радев поздравява новите конституционни съдии Соня Янкулова и Янаки Стоилов. [Прессекретариат на президента.]

Президентът Румен Радев планира да свика Народното събрание, веднага щом бъдат обнародвани резултатите от парламентарните избори. Ако бъде преизбран на президентския пост, Радев най-сетне ще представи проекта си за нова Конституция, обяви той в понеделник, 15 ноември.

„Разбира се, мисля, че му идва времето“, отговори той на въпрос дали, ако бъде преизбран, ще извади проекта за промяна в Конституцията или нова Конституция.

Държавният глава присъства на клетвата и встъпването в длъжност на новите двама конституционни съдии – избраната от върховните съдии Соня Янкулова и назначеният от него Янаки Стоилов.

На въпрос за въвеждане на индивидуалната конституционна жалба, Радев потвърди нуждата от такава: „Индивидуалната конституционна жалба е въведена в болшинството държави от ЕС. Сигурен съм, че ще повиши доверието на българските граждани в конституцията, в демокрацията, в институциите“. Държавният глава отбеляза, че това е свързано с промени в Конституцията.

Президентът поздрави всички българи, които са гласували в неделя и политическа партия “Продължаваме промяната“ за категоричния успех.

„Вярвам, че този път партиите ще надмогнат своите различия в името на нашето бъдеще, ще имаме устойчиво мнозинство, което да излъчи ефективно правителство“, каза той.

На въпрос дали това, че знаем твърде малко за „Продължаваме промяната“ може да носи рискове, Радев коментира: „Това носи шанс, носи надежда. Битката за укрепване на държавността изобщо не е приключила“.