Безупречният съдия Галина Захарова бе избрана за шеф на Върховния касационен съд

Съдия Галина Захарова [Юлия Лазарова, Дневник]

За първи път в историята Висшият съдебен съвет (ВСС) избра единодушно председател на Върховния касационен съд, като Галина Захарова се оказа магистратът, който обедини вражеските лагери в съдебната система. Всички определиха съдия Захарова като безупречен съдия и професионалист с неопетнена репутация, който е наистина “добър човек“.

По време на цялата кампания никой не успя да извади срещу нея компрометираща информация, нито по отношение на професионалните й решения, нито за имущественото й състояние.

За първи път главният прокурор Иван Гешев и председателят на ВКС в оставка Лозан Панов споделиха общи аргументи по ключов въпрос. Първи взе думата Гешев.

Той каза, че е чул от Захарова “една блестяща концепция“ за управлението на върховния съд. Главният прокурор направи аналогия със своя избор за главен прокурор, когато бе единствен кандидат, а прокурорите и следователите го подкрепиха масово с писма до ВСС.

„След като тя е номинирана от Пленума на ВКС, аз няма да подлагам под съмнение съдийското самоуправление, няма да поставям под съмнения независимостта на съда. Надявам се тя да има адекватен подход към прокурорите по въпроси, които засягат само прокуратурата“, каза Гешев.

В заключение той каза, че е чул от всички какъв “безупречен професионалист и добър човек“ е Галина Захарова. Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков се присъедини към всичките суперлативи, като добави, че ВСС имаме възможност да избере „първата жена за шеф на върховния съд“

„Изборът, който трябва да направим е исторически, защото ВСС за първи път ще избере магистрат, който през цялата си кариера е бил само съдия. За първи път магистрат на толкова висока позиция ще бъде избран с пълно единодушие от Пленума на Висшия съдебен съвет“, каза Атанаска Дишева, която е сред малцината опозиционери на Иван Гешев във ВСС.

Изборът на Захарова може да бъде обяснен единствено с новата политическа конюнктура в страната. В петък управляващата коалиция поиска оставката на Иван Гешев, а ВСС бе заплашен с предсрочно прекратяване на мандата, ако бламира Галина Захарова.

„Гарант за независимостта“

Пред ВСС Галина Захарова обеща да е гapaнт за нeзaвиcимocтта нa cъдa и индивидyaлнaтa нeзaвиcимocт нa cъдиитe. Тя обеща да ръководи съда пpoзpaчнo. Захарова се самоoпpeдeля ĸaтo „пpoфecиoнaлeн ĸaндидaт“, който ще бъде „пpъв мeждy paвни“, нo нe и „нaчaлниĸ“ нa cъдиитe.

„Убeдeнo cчитaм, чe ĸaтo въpxoвнa cъдeбнa инcтaнция BKC e пpизвaн дa oтcтoявa нa нaй-виcoĸo нивo цeннocтитe нa пpaвoвaтa дъpжaвa“, каза Захарова.

Tя ce oбяви зa нaмaлявaнe нa мaндaтa нa т.нap. „тpимa гoлeми“ в cъдeбнaтa влacт, зaщoтo 7-тe гoдини нa пocтa нocят pиcĸ oт aвтopитapнocт: „Πpoдължитeлнoтo пpeбивaвaнe нa pъĸoвoднитe пocтoвe нeминyeмo пopaждa oпacнocт oт cъздaвaнe нa ĸoмaнднo-aдминиcтpaтивни пpaĸтиĸи и пoвeдeниe“, обясни тя.

Преди гласуването настоящият председател на ВКС изрази надеждата си Галина Захарова да бъде избрана. Той направи уговорката, че „дефицитът на достойнство сред мнозина от членовете на ВСС“ поставя под въпрос всяка прогноза, но подчерта, че професионалните и нравствените качества на кандидата – съдията от ВКС Галина Захарова, са довели да категоричната подкрепа на върховните съдии

„Съдийското самоуправление е върховна ценност, а единодушната и категорична подкрепа от пленума на Върховния касационен съд за кандидатурата на съдия Галина Захарова за председател на съда би трябвало да е красноречив знак за членовете на Висшия съдебен съвет“, каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

За първи път избраният за председател на Върховния касационен съд се ползва с безусловната подкрепа на своите колеги. Съдия Захарова бе предложена и одобрена с пълно единодушие от Пленума на Върховния касационен съд. Гласуването сред върховните съдии премина с 83 гласа „за“ и 0 гласа „против“.

В нейна подкрепа имаше позиции от Съюзът на съдиите в България и Висшия адвокатски съвет.

Преди десет години Галина Захарова стана първият член на Висшия съдебен съвет, подал оставка в безпрецедентен акт на протест срещу лобизма в системата. Галина Захарова участва и в съдийския протест пред Съдебната палата в София в края на 2015 година срещу конституционни промени на ГЕРБ и ДПС.