Беларуските журналисти се борят с нарастващите репресии

EPA-EFE / STRINGER

Случаят с две журналистки от Беларус, вкарани в затвора през февруари заради отразяване на протестите в Минск, хвърли светлина върху жестокостта на правителствените репресии срещу медиите в страната.

“Носенето на журналистическа жилетка в Беларус не ви защитава, а ви прави мишена”, каза лидерът на беларуската опозиция Светлана Tихановская пред висши служители и дипломати от ЕС по време на виртуална среща в понеделник (8 март).

На срещата, организирана от посланика на Полша в ЕС, Анджей Садош, присъстваха посланици на страните от ЕС, Канада, САЩ и Великобритания,  както и представители на Европейската комисия. Тя имаше за цел да повиши осведомеността относно положението на журналистите в Беларус.

От началото на протеста миналата година Минск депортира чуждестранни журналисти, които работеха в страната, отне акредитацията на много беларуски журналисти и предприе репресии срещу последните независими медии в страната.

“Беларуските репортери рискуват всеки ден, за да предоставят на публиката обективна информация, благодарение на тях светът знае истината за случилото се у нас”, каза Тихановская и призова международната общност да изрази солидарност с беларуските медии.

Садош посочи, че през последните седмици се водят “скандални процеси, в които беларуски журналисти са осъдени на затвор за изпълнение на задълженията си – репресиите срещу медиите в Беларус са неприемливи за ЕС”.

Задържания и репресии

В скорошен доклад беларуската асоциация на журналистите разкри, че през 2020 г. са задържани 481 журналисти, два пъти повече от броя на задържаните през предходните шест години взети заедно.

Най-малко 10 журналисти са изправени пред наказателни обвинения и в момента остават в ареста.

В един от най-показателните случаи две журналистки в Беларус бяха признати за виновни през февруари за нарушаване на обществения ред и осъдени на две години затвор, след като отразяваха протеста срещу авторитарния президент Александър Лукашенко.

Кациарина Бахвалава (27) и Дария Чулцова (23), и двете от базирания в Полша телевизионен канал Belsat, бяха арестувани през ноември, след като полицията разби апартамент в Минск, където журналистките правеха стрийм на демонстрациите в беларуската столица.

“Белсат”, който направи първото си излъчване през декември 2007 г., е първият и единствен независим сателитен телевизионен канал за Беларус. По него се излъчват новини, актуални събития и културни програми от Полша, чието правителство е един от най-активните поддръжници на демократичната опозиция в Беларус.

Двете журналистки получиха двугодишна присъда и бяха обвинени в “организиране на действия, грубо нарушаващи обществения ред”, обвинения, които те отрекоха.

Беларуската асоциация на журналистите счита присъдата за политически мотивирана, целяща да сплаши журналистите и да предотврати точното отразяване на социално значими събития.

През февруари ЕС осъди действията на Беларус и призова за отмяна на присъдите на двамата журналисти.

Необходима е подкрепа от ЕС

Говорейки пред EURACTIV в кулоарите на събитието в понеделник, Агнешка Ромашевска-Гузи, основател и ръководител на телевизия Belsat, заяви, че ситуацията със свободата на словото в Беларус през последната година се е влошила.

“Ако се опитвате да предавате събитията от място, никога не знаете дали ще се върнете същия или може би на следващия ден, а може и след 15 дни или 15 седмици – невъзможно е да се работи”. Тя добави, че някои от техните журналисти са получавали до три глоби на ден, а оборудването им често е конфискувано.

Тя призова политиците от ЕС да обмислят начини за насочване на подкрепа към беларуските медии и подчерта, че ще очаква по-големи санкции срещу репресивния апарат в Беларус и че настоящият списък е непропорционален.

В същото време в страната се наблюдава засилено количество дезинформация, разпространявана по каналите, които вече са били активни в предаването на прокремълската пропаганда.

“Дезинформацията в Беларус идва не само от страна на беларуските държавни медии, но и руските медии, които имат голямо влияние, така че срещаме два вида пропаганда”, каза тя.

“Не е лесно да се борим срещу тях, защото те имат значително по-големи средства от нас”, каза Ромашевска-Гузи, добавяйки, че годишният бюджет на Belsat е равен на 10 дни излъчване на Russia Today.