Белгия е в шок след кадри с полицейско насилие на летище Шарлероа

Жена-полицай на летището в Шарлероа отправя нацистки поздрав, докато колегите ѝ се нахвърлят върху Йозеф Хованец в килията му. [Стоп кадър от видео кадри, пуснато за пръв път от Het Laasste Niews]

Видео с полицейско насилие над словашки гражданин на летището в Шарлероа, излъчено от белгийските медии, шокира страната в сряда (19 август). Кадрите напомнят жестокия начин, по който Джордж Флойд загуби живота си в САЩ.

След инцидент по време на полет преди повече от две години, словашкият гражданин Йозеф Хованец е бил арестуван на летището.

Видеоклипът без звук, е от 23 февруари 2018 г. и стана обществено достояние едва след като бе публикуван от фламандския всекидневник Het Laasste Niews в сряда (19 август).

На кадрите се вижда Хованец в килия на летището. Той първо си блъска главата в стената, докато лицето му се покри с кръв. В този момент няколко полицаи влизат в килията му. На кадрите се вижда полицай, който седи върху гръдния кош на Хованец в продължение на 18 минути. Заснет е и друг полицай, смеещ се по време на инцидента, както и жена-полицай, вдигаща ръката си в нацистки поздрав.

Хованец е бил откаран в болница, но е изпаднал в кома и е починал на следващия ден. Според официални данни, причината за смъртта е сърдечен удар.

Приживе Хованец е бил собственик на фирма, която е изпращала словашки строителни работници в Белгия и той често е пътувал между двете страни по работа.

Семейството му посочи, че не знае причината за необичайното му поведение, довело до арестуването му. Аутопсията е разкрила, че той не е бил под влиянието на наркотици или алкохол. Хованец не е имал вземане-даване с правосъдието.

Две години след смъртта му, разследването все още продължава. Съпругата на Хованец, Хенриета, която е гледала видеото, е заявила пред вестника, сдобил се с кадрите, че иска да знае какво се е случило със съпруга ѝ и защо белгийската полиция се е държала по този начин.

За белгийската общественост случилото се на летището в Шарлероа поразително напомня на случая с Джордж Флойд, който почина през май, след като в продължение на 8 минути полицай го задушава с коляно.

Разследването на поведението на полицаите все още продължава. Съобщава се, че жената-полицай, която е отправила нацисткия поздрав, е бил уволнена от полицията в четвъртък (20 август).