Белгия и Нидерландия са европейските центрове за трафик на кокаин

Разтоварване на кораб на пристанището в Антверпен, Белгия, 4 февруари 2021 г. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Белгия и Нидерландия се превърнаха в големи центрове за трафик на кокаин в Европа, като изпревариха Испания като основен маршрут за контрабанда, съобщи полицейската агенция на ЕС във вторник (7 септември).

Престъпни групировки използват пристанищните градове Ротердам, Хамбург и най-вече Антверпен, за да транспортират наркотици до Нидерландия, откъдето те се разпространяват в цяла Европа. Става въпрос увеличени доставки на кокаин, който пристига от Колумбия, съобщи Европол.

“Епицентърът на пазара на кокаин в Европа се измести на север“, коментираха от агенцията, която изготви доклад от 27 страници съвместно с базираната във Виена Служба по наркотици и престъпност.

“Увеличеното използване на контейнерни пратки, разчитащи на пристанищата с голям обем в Антверпен, Ротердам и Хамбург, затвърди ролята на Нидерландия като отправна точка.“, се казва в доклада.

“Крайбрежието на Северно море в континентална Европа изпревари Иберийския полуостров като основна точка за внос на кокаин в Европа“, пише още в документа.