Белград обвини Запада за провала на законопроект за вътрешните работи

Министърът добави, че оттеглянето на законопроекта е негов личен провал и че ще се сблъска с последствията. [EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC]

Сръбският вътрешен министър Александър Вулин заяви в четвъртък, че е оттеглил законопроекта за вътрешните работи, който предизвика сериозни критики, както на местно, така и на международно ниво.

Съобщава се, че законопроектът е оттеглен по искане на президента Александър Вучич и че по този начин „ще се избегне кръвопролитие по улиците на Белград“.

Документът включва разпоредби, които биха позволили законовото регулиране на камерите за разпознаване на лица в цялата страна.

Вулин каза, че това би било предимство за полицията при разкриването на убийства и тежки престъпления, но законопроектът е атакуван „от всички западни неправителствени организации, техните финансисти и шефове“.

Той добави в прессъобщение: „Чрез разузнавателните служби получихме информация, че няколко западни разузнавателни агенции чрез своите мрежи в медиите, неправителствените организации и политическите партии са подготвили организиране на насилствени протести с цел дестабилизиране на Сърбия. Сръбите нямат значение за тях и са готови да ги хвърлят в безсмислени сблъсъци. “

Министърът добави, че оттеглянето на законопроекта е негов личен провал и че ще се сблъска с последствията, но че ще продължи да се бори за сигурна Сърбия въпреки „агентите и техните финансисти“.

„Законопроектът за вътрешните работи е оттеглен, ще трябва да намерите друга причина за кръвопролития по улиците на Белград“, каза още Вулин.

Правни експерти и опозицията критикуваха законопроекта, като предупредиха за евентуалната злоупотреба със специални камери за идентификация.