Бившият испански крал избяга в Доминиканската република заради корупция

Испанският крал Хуан Карлос I пристига за среща на фондация COTEC в двореца Ел Пардо в Мадрид, Испания, 31 май 2017 г. [Sergio Barrenechea / EPA / EFE]

Бившият крал на Испания Хуан Карлос реши да напусне страната си, в опит да защити монархията, след няколко обвинения в корупция.

Бившият крал е напуснал Испания в понеделник (3 август) и е излетял за Доминиканската република, съобщиха местни медии.

Новината изуми испанците и раздели общественото мнение дали напускането на страната на 82-годишният монарх, който запазва титлата “крал емерит”, е било правилно или Хуан Карлос е трябвало да остане, за да бъде изправен пред съда.

Натискът върху бившия крал и неговия син, крал Фелипе, да предприемат действия за укпрепване на монархията се засили, след като испанските и швейцарски прокурори започнаха разследване на участието на Хуан Карлос в договор за изграждане на високоскоростна железопътна линия в Саудитска Арабия.

Изявлението на двореца цитира писмо на Хуан Карлос до Фелипе, в коeто той иска да му позволи да управлява безпроблемно “на фона на последствията, които генерират някои минали събития в неговия личен живот”.

“Воден от убеждението, че ще направя най-добрата услуга на испанците, на институциите им и на теб като крал, те уведомявам за решението си да напусна Испания през този период”.

Крал Фелипе благодари на Хуан Карлос за решението му, подчертавайки “историческото значение за демокрацията в Испания, което управлението на баща му има”.

Хуан Карлос се възкачи на трона през 1975 г. след смъртта на генерал Франсиско Франко и бе уважаван като човека, превел Испания през прехода от диктатура към демокрация.

Но управлението му беше белязано от поредица от скандали, заради които кралят абдикира през 2014 година.

Адвокатът на Хуан Карлос, Хавиер Санчес-Юнко, обяви в кратко изявление, че въпреки решението си да напусне страната, бившият крал ще бъде на разположение на прокуратурата.

“Монархията е компрометирана”

Швейцарският вестник “Трибюн дьо Женев” съобщи през март, че Хуан Карлос е получил 100 милиона долара от покойния саудитски крал за договор за изграждане на високоскоростна железопътна линия.

Това бе последвано от твърдения в испанските медии, че той е прехвърлил голяма част от парите на бившата си любовница.

Хуан Карлос многократно е отказвал да коментира обвиненията за корупция. По време на управлението си испанските монарси имат имунитет, но заради абдикацията си Хуан Карлос може да бъде разследван.

Напускането на страната на Хуан Карлос идва в труден момент за Испания, една от най-тежко засегнатите от епидемията страни в Европа в момент, в който местната политика е  дълбоко поляризирана.

Вицепремиерът Пабло Иглесиас от лявата партия “Подемос” посочи, че Хуан Карлос е трябвало да остане в Испания.

“Решението на Хуан Карлос да замине в изгнание в Доминиканската република е акт, недостоен за бивш държавен глава и оставя монархията в много компрометирана позиция”, каза Иглесиас на страницата си във Фейсбук.

Парламентарната група на неговата партия отиде още по-далеч, като в изявление посочи, че няма причина за съществуване на монархия, на която ѝ “липсват основните етични ценности”. Това има потенциала да съзададе разрив между “Подемос” и правителствения ѝ коалиционен партньор, Социалистическата партия, която защитава монархията.

Трябва да си плати

Някои граждани са на мнение, че Хуан Карлос не е трябвало да напуска страната.

“Ако го е направил, трябва да си плати за това и да остане в Испания”, коментира Хуан Касадо, учител от Кордоба, като се позова на твърденията за корупция.

Други граждани изразиха съжаление за напускането на Хуан Карлос, посочвайки ролята му за прехода на Испания към демокрацията.

“Този ​​човек е направил много за Испания, в жибота си е имал, и тъмни, и светли епизоди, разбира се, но е донесъл повече полза, отколкото вреда”, посочи пенсионерът Пилар Ромеро.

Проучванията на общественото мнение показват, че въпросът дали страната трябва да остане монархия или да стане република разделя испанците на две. Според сегашната конституция, силно фрагментираният парламент прави вторият вариант изключително труден.

Кралският двор и правителствени служители отказаха коментар, както и адвокатът на Хуан Карлос.

Правителството многократно е призовавало Фелипе да се разграничи от баща си.

Фелипе лиши Хуан Карлос от годишната му държавна субсидия в размер на 194 232 евро. През март настоящият испански крал се отказа от собственото си наследство след твърдения за тайни офшорни сметки, за които се съобщава, че са свързани със саудитския железопътен договор.