Холдингът, контролиран от чешкия премиер, съди Европейския парламент

Агрохимическият гигант "Агроферт холдинг" - бивша собственост и все още контролиран от чешкия премиер Андрей Бабиш - заведе дело срещу Европейския парламент. [ Shutterstock / JakC ]

Агрохимическият гигант “Агроферт холдинг”, който е бивша собственост и все още се контролира от чешкия премиер Андрей Бабиш, заведе дело срещу Европейския парламент. Компанията твърди, че депутатите от ЕС са отказали достъп до документи, заради които критикуват премиера за конфликт на интереси.

В съдебното дело, което датира от 31 март, но бе публикувано в Официален вестник на ЕС в понеделник. Компанията твърди, че Европейският парламент “не е взел предвид преобладаващия обществен интерес от разкриването на исканите документи“.

Агрохимическата компания, която се контролира от премиера отбелязва “неуважението към върховенството на закона и основните права и свободи”. Тя настоява Съда на ЕС в Люксембург да “отмени решението на Европейския парламент от 15 януари 2021 г.“, когато законодателният орган отказа да й предостави достъп до документите. Освен това от “Агроферт холдинг” изискват институцията да заплати всички разходи по делото.

Следващият понеделник евродепутатите ще гласуват резолюция, която ще отразява наскоро публикуван доклад на одиторите на Европейската комисия, които стигнаха до заключението, че чешкият премиер Бабиш е в конфликт на интереси.

Както Бабиш, така и компанията, която контролира, отхвърлиха тези твърдения и аргументираха, че подобна критика не се основава на реални факти.

В края на април излезе окончателния одитен доклад на Европейската комисия заради твърденията за конфликт на интереси срещу чешкия премиер Андрей Бабиш. Той предизвика бурната му реакция.

“Скандално е, че служител от Брюксел да се осмелява да тълкува чешкото законодателство. Недопустимо е“, заяви премиерът и добави, че “одитът е манипулиран и направен нарочно“.

Одиторите установиха, че Бабиш все още контролира компанията, което означава, че Чехия трябва да върне субсидии на стойност над 10 милиона евро.

“Одитът не носи нищо ново. Повтарят се лъжи на одиторска мафия, организирани от информатори от Пиратската партия“, добави премиерът.

Той прехвърли холдинга на тръст, след като стана премиер през 2017 г., за да продължи да ползва европейски субсидии. През 2018 г. компанията му е получила около 70 милиона евро от ЕС. След 2018 г. не са отпускани субсидии по засегнати от одита проекти.