Бившата хърватска министърка на еврофондовете е арестувана

Габриела Жалац беше арестувана в сряда като част от операция „Софтуер“ на Европейската прокуратура (EPPO) в Хърватия. [EPA-EFE / OLIVIER HOSLET]

Арестът на член на Хърватския демократичен съюз (ХДС-ЕНП) и бивш министър на европейските фондове Габриела Жалац доведе до вълна от критики на опозицията срещу съдебната система. Опозицията настоява, че „няма разлика между ХДС при Санадер и Пленкович”.

Иво Санадер беше президент на ХДС и министър-председател на Хърватия, понастоящем е в затвора след редица присъди за корупция.

Премиерът и председател на ХДС Андрей Пленкович коментира ареста на Жалац, като подчерта, че „има презумпцията за невинност“.

Жалац, директорът на Централната агенция за финанси и договаряне (SAFU) Томислав Петрич и двама други служители бяха арестувани в сряда като част от операция „Софтуер“ от Европейската прокуратура (EPPO) в Хърватия.

EPPO Хърватия заяви, че събира доказателства за четирима заподозрени в сътрудничество с полицейската служба за борба с корупцията PNUSKOK.

Четиримата са заподозрени в извършване на престъпления в министерството и Централната агенция за финанси и договаряне, свързани с обществена поръчка на информационна система. Случаят се отнася до договор за разработване на софтуер за 16,2 милиона куни (2,6 милиона евро), който Министерството на регионалното развитие и фондовете на ЕС, по времето на Жалац като министър, предостави на компанията Ampelos.

От EPPO обявиха, че Жалац в като министър е предприела действия, насочени към осигуряване на привилегировано положение на втория и третия заподозрян, както и на фирмите, свързани с тях. Тези дейности са се осъществили през 2017 и 2018 г., в процеса на възлагане на обществена поръчка на информационна система за стратегическо планиране и управление на развитието. През това време бившият министър е отговаряла, както за законосъобразното провеждане на процедурите за възлагане на обществени поръчки, така и за предлагането на назначаване и освобождаване от длъжност на директора на Централната агенция за финанси и договаряне.

„Това е 14-ият министър в предишното правителство, който е бил освободен заради корупция“, посочи Романа Николич, депутат от Социалдемократите.

„Имаме сериозна криза в правителството и институциите, защото всеки месец биват арестуват бивши или действащи служители или високопоставени членове на ХДС“, коментира Сандра Бенчич от Зелено-лявата коалиция.