Бившият шеф на „Автомагистрали“ е напуснал България, обяви Рашков

Стоян Беличев [стопкадър Нова тв]

Бившият шеф на „Автомагистрали“ Стоян Беличев вече не е в България. Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков в петък, 12 ноември.

„Освен ако не се е завърнал. В момента, в който ГДБОП започна активни действия във връзка с изясняването на всички аспекти от сключването на договорите с различни фирми на Лот 5, от този момент получихме информация, че е напуснал границите на България“, каза Рашков. По думите му вероятно това е станало пресконференция, на която министърът е казал, че към Беличев трябва да бъдат отправени няколко въпроса. „Очевидно няма желание да отговаря на каквито и да е било въпроси“, допълни Рашков.

Беличев и цялото ръководство на „Автомагистрали“ бяха сменени в началото на лятото, след като се разбра, че държавната фирма е платила авансово над 180 млн. лева на външни фирми за проекти за обезопасяване на свлачища и срутища, а шест месеца преди крайния срок почти нищо от възложените дейности не е свършено. В допълнение проверка на Сметната палата откри, че държавното дружество е получило поръчки за над 4 млрд. лв. в нарушение на изискванията на закона, припомня „Дневник“.

Миналата седмица МВР проведе акция във връзка със строителството на „Хемус“, имаше и задържани, а от министерството обявиха, че 60 млн. лв., получени за Лот 5 са изтеглени в един ден без предварителна заявка до банката и са изнесени в сакове и чували. За разпит в полицията бяха призовани и бившите регионални министри от ГЕРБ Николай Нанков и Петя Аврамова.

Все още няма данни прокуратурата да е повдигнала обвинения по този казус.

Беличев: На почивка съм, не съм избягал

В момента съм на семейна почивка, връщам се в събота, не съм избягал от България. Това обясни Беличев, цитиран от „24 часа“. Още преди няколко дни ме потърсиха от полицията и аз им казах, че съм на почивка, че се връщам в събота и съм готов да отговоря на въпросите по всяко време, когато им е удобно“, казва той. И допълва, че не се крие, няма от какво да се притеснява, нито има намерение да не се връща в България.