Бивш вицеканцлер на Австрия с условна присъда за корупция

Съдът постанови, че 12 000 евро, които популистката партия е получила между 2016 и 2017 г. от оператор на частна болница, е корупционен акт. [EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA]

Бившият лидер на популистката Партия на свободата и заместник-канцлер при първата администрация на Курц, Хайнц-Кристиан Щрахе, беше осъден на 15 месеца затвор условно заради скандал с дарения на партията в петък.

Съдът постанови, че 12 000 евро, които популистката Партия на свободата е получила между 2016 и 2017 г. от собственик на болница, е корупционен акт. Само месец след като Щрахе се е опитал да промени закона, за да предостави на собственика на  болницата достъп до фондове за обществено здраве, партията е получила дарение от 10 000 евро.

“Хронологията на събитията“, според съдията, не оставя никакво съмнение, че елементите на корупцията са явни.

Присъдата е голямо постижение за австрийската прокуратура по икономически въпроси и корупция, която започна разследване на водещи политици от бившата коалиция Австрийска народна партия-Партия на свободата вследствие след така наречения скандал Ибисагейт, които е един от най-големите корупционни скандали в историята на страната.

Щрахе беше принуден да подаде оставка през 2019-а година след скандално видео. То показа как в замяна на подкрепа за предизборната кампания той предлага обществени поръчки на жена, представяща се за племенница на руски олигарх. Скандалът беше наречен “Ибисагейт”, тъй като материалът беше тайно заснет на испанския остров. От видеото тръгна голямо разследване за корупция срещу Щрахе и други политици.

Разследванията на прокуратурата предизвикаха някои противоречия в австрийския политически дискурс през последните месеци, тъй като прокуратурата не пощади и финансовия министър Гернот Блюмел и канцлера Себастиан Курц. В замяна консервативната партия  обвини прокуратурата, че е “политически пристрастна“.

Присъдата срещу Щрахе е само първото от няколко дела срещу него. В момента тече още едно дело срещу него, а прокуратурата го разследва за още два случая на предполагаема корупция.