Бивш вътрешен министър уговарял 15 000 македонски гласа за изборите

Бойко Рашков [Георги Кожухаров/Дневник]

Бивш вътрешен министър се е срещал с бивш областен управител и един “излязъл в болнични областен управител”, за да обсъждат въпроса как да привлекат 15 000 македонци с българско гражданство да могат да гласуват в България. Това обяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков в четвъртък, 1 юли, по време на брифинг, свързан с действията на МВР около предстоящите на 11 юли извънредни парламентарни избори.

Рашков не посочи имена.

Днес, 1 юли, Районна прокуратура Кюстендил образува преписка по докладна записка на полицейски служител от ОДМВР – Кюстендил относно получена информация за подготовка за евентуално купуване на гласове. Това съобщи прокуратурата след брифинга на Рашков.

Според прокурорското съобщение “в докладната записка в обем от 1 страница се излагат твърдения, че на 29 юни 2021 г. в хотелски комплекс в Кюстендил две лица с двойно гражданство /на РС Македония и България/, неустановени към момента, са провели среща с трето лице, жител на Кюстендил неустановено към момента, като предмет на разговорите е бил предстоящите парламентарни избори”.

Докладната записка е изпратена към прокуратурата, без да бъде направена проверка. Сега прокуратурата е възложила на МВР да провери, като е дала “пълни, конкретни и подробни указания за събиране на достатъчно данни, с които да бъде изяснена фактическата обстановка”, обяснява държавното обвинение.

Бившият вътрешен министър Христо Терзийски, който е от Кюстендил и е кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС, нарече твърденията на Рашков за македонските гласове “клеветнически намеци”.

“Няма да казвам, че с това се опитва да замаже тоталния хаос, който създаде в МВР. Вероятно има и някаква лична неприязън към мен, което си е негов проблем. Знаем и че наши симпатизанти са привиквани и респектирани в полицейските управления през последните седмици. Само че няма да допуснем изборите да се спечелят “служебно” – чрез служебното правителство. Ако има данни за престъпление – да действа с цялата строгост на Закона. В противен случай трябва да понесе отговорност за думите и действията си – нищо, че никой не е гласувал за него – постът изисква министърът да притежава някакво достойнство”, написа Терзийски във Фейсбук.

Рашков съобщи още, че постъпилите сигнали за купуване и продаване на гласове в службите на реда са близо 100. Сред тях е сигнал за купуване на гласове в северозападния регион от известен в миналото политик от “етническа партия”. Сигналите за търговия с гласове до момента са 97, но само по 9 от тях са образувани досъдебни производства. Извършва се проверка и на сигнал от Кюстендил, каза той, цитиран от “Дневник”.

Освен това Рашков съобщи, че в момента тече проверка по сигнал за купуване на гласове във Врачанско, Монтанско и Видинско от страна на известен в миналото политик от “етническа партия”. Министърът не пожела да уточни нито за кой политик става дума, нито за коя партия.

Директорът на Главна дирекция “Национална полиция” Станимир Станев съобщи, че при акция тази сутрин в Карнобат, Бургаска област е задържан човек, у когото са намерени 31 снимки на лични карти. Засечена е размяна на съобщения с притежателите им, в които се обещават по 80 лв. на човек, ако гласуват за определена партия. Ако цяло семейство се ангажира, е обещан бонус от 20 лв. Срещу мъжа е образувано досъдебно производство.

На брифинга се разбра, че зад граница също се правят опити за контролиране на вота чрез откриването на фиктивни секции. Човек, познат на българските власти, който пребивава в Германия и поддържа контакт с “оперативно интересни лица в България” е подало фиктивни заявления за откриване на секция, а хората, които би трябвало да гласуват там, дори не знаят, че ще упражнят правото си на глас в Германия, уточниха от Министерство на вътрешните работи и заявиха, че тази секция няма да бъде открита.

В охраната на изборния ден ще бъдат ангажирани 20 000 служители на МВР. Доставката на машините до отделните секции също ще бъде под охрана.

“Големи групи, включително представители на политически партии, ще се опитват да спечелят вота не по реда, който се предвижда в закона, а чрез известното и обявено за престъпно купуване и продаване на гласове”, каза Рашков. Той обяви, че тази сутрин в 6 ч. е започнала специализирана полицейска операция в цялата страна, която ще продължи включително до изборния ден. Целта е да се предприемат ответни действия спрямо хората, които “се подготвят да изкривят политическа картина у нас, да се постигнат нереални резултати в изборния ден”.