Бивш шеф на МВФ получи нови обвинения в измами и корупция в Испания

Бившият управляващ директор на Международния валутен фонд Родриго Рато е изправен пред нови обвинения от испанските прокурори за борба с корупцията. [EFE/Fernando Villar]

Бившият управляващ директор на Международния валутен фонд Родриго Рато е изправен пред нови обвинения от испанските прокурори от звеното за борба с корупцията. Той е заподозрян в предполагаеми данъчни измами, корупция и фалшифициране на документи, съобщава партньорът на EURACTIV EFE.

В изявление, публикувано във вторник, испанската прокуратура за борба с корупцията очерта 11 обвинения срещу бившия политик и банкер. Прокурорът настоява за присъда между четири и шест години затвор за предполагаемо присвояване, престъпления по несъстоятелност и корумпиращи бизнес практики, както и още три години за предполагаемо фалшифициране на документи.

Прокурорът твърди, че Рато е измамил публичната каса на Испания в размер на 8,5 милиона евро с помощта на офшорни сметки и твърди, че е увеличил  личното си богатство до 15,6 милиона евро в периода между 2005 и 2015 година.

Освен това службата има доказателства, че Рато е укривал приходи от испанските данъчни власти, като е използвал “множество“ банкови сметки на Бахамите, Швейцария, Люксембург, Обединеното кралство и Монако. Тези злоупотреби датират още през 1999 г.

Прокурорът заяви, че документи, които били иззети при проверка на имуществото на Рато през 2015 г., показват, че той също така има сметки в Съединените щати и Швейцария, които преди това не са били известни на испанските власти. Открити са и негови сметки в територии с ниски данъци като остров Ман, Кувейт и Кюрасао.

От 2004 до 2007 г. е Родриго Рато е бил управляващ директор на Международния валутен фонд. Преди това от 1996 до 2004 г. той е министър на икономиката в правителството на Хосе Мария Аснар, в което е избран и за вицепремиер.

Рато беше осъден през 2017 г. за присвояване и му беше наложено излежаване на присъда от четири години и половина по дело, свързано с времето, когато ръководел испанската банка Bankia – 2010-2012 година.

Той бе признат за виновен за използване на фирмени кредитни карти за покриване на недекларирани разходи и финансиране на пищен начин на живот. Заради злоупотребите на него и екипа му Bankia изпада в тежко положение и се наложи да бъде  спасена от правителството през 2012 г. с около 22 милиарда евро.

Затова съдът наказа всичките 65 души, свързани с използването на така наречените “черни карти” на банка Caja Madrid, впоследствие Bankia, в които са влагани укрити от налози средства. Според обвинението с помощта на тези карти от 2003 до 2012 година тези лица са похарчили над 12 милиона евро за лични нужди. С парите, отклонени от банката, те са плащали за зареждане с бензин, за покупки в супермаркета, скъпоструващи пътувания, дори купуване на луксозни чанти и вечери в ресторанти.

През октомври 2018 година Родриго Рато се извини публично за престъпленията си преди да влезе в затвора.

През 2020 г. съдът разреши на бившия шеф на МВФ да излежи остатъка от присъдата си извън затвора.