Бизнесмен разказва за кражба на фирма и връзка с Пеевски, Еврото, Гешев и МВР

Бизнесменът Илия Златанов [скрийншот от видеото на Антикорупционния фонд]

Последните три години изглежда никак не са леки за българския бизнесмен Илия Златанов. В интервю за неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ той разказва за връзката между бившия следовател Петър Петров – Петьо Еврото, който представлявал интересите на Делян Пеевски и Специализираната прокуратура, която удря като по даден сигнал от задкулисни кръгове. Историята е за опит за кражба чрез изнудване на фирмите от групата на „Изамет“ – най-големият български производител на асансьори.

„Антикорупционният фонд“ изрично отбелязва, че са изпратени въпроси до Петър Петров и охранителната фирма „Делта гард“, на които те не са отговорили.

От 12 април тази година бизнесменът Илия Златанов живее извън България, но връзката със страната не е приключила. Опитът за изнудване кулминира със заплаха за живота на сина му, който се намира в следствения арест, става ясно от неговата история.

Всичко започва преди три години заради конфликт със съпругата му и детето му и борбата помежду им за собствеността върху групата от фирми „Изимет“. По това време годишният приход на компанията е 20 милиона лева.

Илия Златанов е мажоритарен собственик. Той разказва как е подавал сигнали до институциите в опит да намери подкрепа срещу съпругата си, но никой не му обръща внимание. НАП е отказала да направи ревизия на фирмата през 2017 година с аргумента, че няма ресурс. Тогава неговото притеснение е плащането на ДДС от фирмата, но скоро притесненията му ще станат значително по-големи.

Осемте джуджета

Вижте първа част от разследването на АКФ "Осемте джуджета". Какви тайни крие един столичен ресторант с огледални стъкла и засилена охрана и какво ни казва той "от кухнята" на прокуратурата и МВР?

Geplaatst door Антикорупционен фонд op Dinsdag 23 juni 2020

На 25 юни миналата година синът му Явор Златанов заедно със съдружник влизат във фабриката в Дупница с полиция и частен съдебен изпълнител. Те представят документи, че собствеността фирмата „Изамет“ е прехвърлена на „К Корекшън“ – Кюстендил. Илия Златанов губи връзка с клиентите си, а фабриката спира дейност.

Негов съсед му казва, че познава един човек, дето бил „малко скъпчия“ обаче можел да му помогне. Така бизнесменът стига до ресторант „Осемте джуджета“ на ул. „Шандор Петьофи“ в София. Там изглежда е офисът на Петьо Петров – Петьо Еврото, който е бивш високопоставен следовател, а сега е адвокат.

Петьо Еврото бе шеф на специализирания следствен отдел до 2016 година. Тогавашният главен прокурор не позволи Петров да бъде уволнен дисциплинарно, както искаше бившият правосъден министър Христо Иванов, Цацаров се наложи и Висшият съдебен съвет гласува оставката на следователя. От четири години Петър Петров е адвокат, а брат му е прокурор в спецпрокуратурата.

„Истината ще възтържествува, приятелю. Тук са идвали много хора и съм помогнал на всички“, казал Петров на Илия Златанов при първата им среща, разказва бизнесменът. И наистина. Прокуратурата започва да действат светкавично.

На 3 юли Илия Златанов подава сигнал за изнудване и още на следващия ден е разпитан. На 19 юли Специализираната прокуратура съобщава, че са повдигнати 6 обвинения за изнудване, неизгодни сделки, присвояване и пране на пари. Синът му е арестуван.

От трезорите на съпругата на Златанов и децата му са иззети 565 000 евро и 35 кг злато за 4 милиона евро. Ден преди изземването в офиса на препоръчани адвокати Илия Златанов подписва запис на заповед за на 2.8 милиона лева в полза на Любена Петрова, съпруга на Петьо Еврото. Тя бе организатор на „гражданските акции“ в подкрепа на главния прокурор Сотир Цацаров през 2016 година, а след това стана съпруга на бившия следовател.

Златанов разказва, че пред офиса на Петър Петров винаги има джип с охранители от „Делта гард“ и патрулка с полицаи, разказва Илия Златанов. „Делта гард“ е охранителната фирма, която бе участник в скандала с кражбата на фирма „Белведере“, която доведе до директната намеса на френското посолство в София.

Бизнесменът Илия Златанов е подписал споразумение с Петров, че през август 2019 година ще му върнат парите в Швейцария, а половината ще останат за адвоката. Адвокат Петров обаче не подписва споразумението. После на Златанов му представили адвокат Десислава Коцева, която щяла да представлява неговите интереси. Тя бе замесена в скандала „Яневагейт“ между тогавашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова. През септември Златанов го викат в „Джуджетата“, че са намерили документите за златото и му предлагат да делят 50 на 50.

После следва затишие, а Коцева обяснява на бизнесмена, че сега са заети с избора на Иван Гешев за главен прокурор, те организирали митинги в негова подкрепа. „И сега Гешев като стане главен прокурор, всичко ще си дойде на мястото“, казват на Златанов.

През декември групата в „Джуджетата“ вика Петьо Петров и иска от него да припише всичко на Петър Петров.

„Но (Петров) каза: Пеевски мислеше да развива бизнеса две години и половина, и след това ако ти струва казва два и половина милиона оценката, той ще ти даде два милиона и осемстотин хиляди“, разказва Златанов.

Пеевски искал да участва в подмяната на старите асансьори в страната, защото се очаквало от ЕС около 4 милиарда евро, обяснява Златанов. „После ми каза (Еврото), че от фирмата „К Корекшън“, на която активите са прехвърлени фиктивно’ е продадена на негов съдружник – Кристиян Христов (27 г)“, разказва Златанов.

„На 15 януари т. г. пак ми викат в „Джуджетата“. Същия ден му налагат без негово искане охрана от две момчета от Перник. През два часа охраната докладваше на Митко Спасов – Каратиста, основател на „Делта гард“, разказва бизнесменът.

Към този момент Златанов вече не е допускан до неговата база на „Гара Искър“. Викал е полиция, но никой не идвал. „Роден брат на министър Маринов (вътрешния министър) е униформен полицай и личен шофьор на Еврото“, обяснява Златанов.

На 15 януари има нова среща. Петър Петров му казва, че го „вижда за последен път“ и ако не му прехвърли всичко, ще го вкара в затвора, а пък синът му е там и няма да излезе.

„На 20 март в съм в Дупница в предприятието, обажда ми се (адвокат) Коцева и ми казва веднага да тръгвам към Джуджетата. Качват ме на втория етаж – там са четирима души Петров, жена му и Коцева и още една адвокатка. Казаха, че тя защитава интересите на сина ми. Отивате в 3 часа в Правителствена болница, синът ти трети ден от ареста не е закаран на хемодиализа, получава пристъпи, отивайте там и подписвайте. Знаеш какво трябва да направиш. Иначе ти в затвора, а той ще умре“, разказва Илия Златанов.

Казано му е: „Ние с Черепа се оправихме, вие ще изчезнете като песъчинки в пустинята“.