Божков твърди, че е давал милиони на Домусчиев под натиска на Борисов

Паметната записка, публикувана от Васил Божков

Укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков обяви, че е бил принуден от премиера Бойко Борисов да сключи рекламно споразумение за 20 милиона лева на година с “Нова телевизия“, притежавана от братята Домусчиев. Парите са давани за реклама на моментните лотарийни игри на Божков, а условията по рекламните договори са уговорени с „паметна записка“. Домусчиев не отрече автентичността за документа.

“Това е паметна записка от среща в кабинета на г-н Кирил Домусчиев, проведена на 10.7.2019 г. Тя бе осъществена под натиска на г-н Борисов и Влади Горанов. Почеркът е мой, а подписите – на Кирил и мой. По-късно (01.08.2019 г.) част от поставените условия, за да съществува бизнесът ми, бяха оформени в непазарен договор между „Национална лотария“ АД, „Ню геймс“ АД и „Нова броудкастинг груп“ ЕООД за 240 000 000 лева с ДДС“, написа Божков в страницата си във Фейсбук.

Преди ден бизнесменът публикува свое видео, с което “благодари на хората за подкрепа“ и обещава още разкрития срещу властта.

“Дали е рекет, изнудване, корупция, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение – ще преценят компетентните институции. В България и Европа“, допълва бизнесменът, срещу когото има повдигнати 11 обвинения, а лотарийният му бизнес бе национализиран.

Какво пише в паметната записка

В нея има само три точки:

“1. 20 000 000 лв. (без ДДС) договор за реклама. Десетгодишен с три години предизвестие за прекратяване.

  1. Ако НоваТВ загуби рекламодатели в хазарта ги компенсира с други подобни в размера на загубените договори в НоваТВ или в „Лудогорец“.
  2. Пълен съпорт в ДКХ с цел урегулиране бизнеса и
    спазване законите на РБ.“

Под тях има подписи, за които Божков твърди, че са неговият и този на Кирил Домусчиев.

Това е паметна записка от среща в кабинета на г-н Кирил Домусчиев, проведена на 10.7.2019 г. Тя бе осъществена под…

Geplaatst door Васил Божков op Zondag 17 mei 2020

Домусчиев: Това издава бизнес нивото и интелекта на обвиняеми

Домусчиев реагира също във Фейсбук и не отрече автентичността на записката. Според него от паметната записка се вижда, че е спазвал законите и необходимата етика в бизнес отношенията. „Факт е, че много години преди покупката от мен на Нова, Божков е плащал за реклама и ПР в телевизията значително по-големи суми (първият договор е от 16.07.2012г). Неговият бизнес без реклама е невъзможен. Публичното предоставяне на записката е манипулация и стъпка, която издава бизнес нивото и интелекта на обвиняемия Божков, на което ниво не бих желал да сляза и затова спирам дотук!“, обяви Домусчиев.

Той казва, че много години преди да купи медийна група Божков е плащал за реклама и пиар „значително по-големи суми“.

Домусчиев добавя, че „Нова Броудкастинг груп“ ще сезира Комисията за защита на конкуренцията за договора на „БТВ медия груп“ с Българския спортен тотализатор, тъй като имало публична информация за клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с “Нова“.

Винаги в бизнеса си съм спазвал законите и необходимата етика в отношенията. Това е видно и в паметната записка. Факт е,…

Geplaatst door Kiril Domuschiev op Maandag 18 mei 2020

Това бе като вдигане на топката за Васил Божков, който отговори моментално.на твърденията на Домусчиев. Той показа две рекламни споразумения с “Нова броудкастинг груп“. Едно е от месец юни 2018 г., което е за 8.1 милиона лева лева. Второто споразумение е това, което Божков казва, че е подписано под натиска на Борисов и Горанов. То е за 20 милиона лева. Увеличението е със 150%.

“Разликата в „пазарните“ условия е видима“, пише укриващият се в Дубай бизнесмен и допълва: “Оставям коментарите на по-многословните. Бъдете здрави“.

Показвам ви и части от двете рекламни споразумения с „Нова броудкастинг груп“ ЕООД. Едното е от 26.06.2018 г., а…

Geplaatst door Васил Божков op Maandag 18 mei 2020

Горанов: Не си представям държавата да отнема бизнеси

“Не си представям, че държавата се занимава с отнемането на бизнеси“, коментира в понеделник финансовият министър Владислав Горанов по повод твърденията на Божков. През януари управляващите национализираха бизнеса с моментните лотарии на бизнесмена.

“Позицията на г-н Божков цели дискредитиране на представители на правителството, включително на министър-председателя. Тя е необоснована. Фактическата истина ще бъде изяснена в хода на досъдебното производство“, каза Горанов, макар че прокуратурата явно не смята да провери документите и твърдения на Божков.

Финансовият министър отказа да коментира отношенията между Домусчиев и Божков. ”Това си е тяхна тема, не е коментирано с хора от правителството,” обяви Горанов.

Министърът каза, че не помни есемесите, публикуваните от Божков, с които Горанов му обещава съдействие в комисията по хазарта. Финансовият министър обясни, че редовно си комуникирал с бизнесмени за бизнес климата в страната.

Горанов упрекна бТВ, че проявява нездрав интерес към темата с Васил Божкова. ”Твърденията на някой, че е репресиран си е за негова сметка“, каза още Горанов.

В събота главният прокурор Иван Гешев каза, че дори не е прочел пуснатите във фейсбук текстовите съобщения, но други прокурори ги били чели и не намирали нищо особено в тях. Гешев обясни, че Божков постъпвал точно като банкера Цветан Василев, след като започнали делата срещу него.

„Не си причиних това да чета тези SMS-и. Разбрах, че има публикувани някакви SMS-и. Колегите, които го четоха казаха, че в тях не виждат причина за някаква наказателно-правна реакция“, каза Гешев.

Премиерът Борисов на свой ред обяви, че той също се бил срещал и говорил Божков, но тогава бизнесменът не е бил обвиняем.