Бойкот на олимпиадата в Пекин: Франция обещава да координира обща позиция на ЕС

Граждани минават покрай часовник, показващ оставащите 30 дни до Зимните олимпийски игри в Пекин 2022 г. на улица в Пекин, Китай, 5 януари 2022 г. Китай ще бъде домакин на Олимпийските и Параолимпийските зимни игри в Пекин през февруари 2022 г., което превръща столицата в първия град в света, който ще бъде домакин както на летните (2008 г.), така и на зимните олимпийски игри (2022 г.). [EPA-EFE/WU HONG]

Франция ще се опита да координира обща позиция на ЕС във връзка с участието на политици на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Пекин на 4 февруари.

В неофициален разговор с брюкселски журналисти по време на медийна визита в Париж по случай началото на френското председателство в четвъртък (6 януари), високопоставен френски служител посочи, че подходът на страните от ЕС към Китай се е колебаел между това да бъде „твърде наивен” и “твърде конфликтен”.

Запитан от EURACTIV каква би била позицията на Франция по отношение на дипломатическото присъствие, като се има предвид бойкота на САЩ, заради „зверствата с човешките права“ в Китай, високопоставеният служител отбеляза, че общата позиция на ЕС би имала „голям смисъл“.

„Ще обсъдим това по време на следващите ни срещи и ще се опитаме да постигнем обща позиция“, добави той.

По-рано беше съобщено, че Франция няма да се присъедини към дипломатическия бойкот, но засега няма индикация от Париж каква трябва да бъде общата позиция. Междувременно външните министри на страните от ЕС ще се срещнат в Брест между 12 и 14 януари.

САЩ, Канада и Австралия обявиха, че няма да изпращат министри на церемонията по откриването. Новото германско правителство направи същото изявление, а според информация в медиите Дания също е обсъждала въпроса.

Радев няма да пътува

Що се отнася до България, говорителят на пресцентъра на Министерски съвет посочи, че дипломатическата позиция на страната ни до момента не е обсъждана. Източник от „Дондуков 2“ коментира пред EURACTIV, че със сигурност президентът Радев няма да пътува за Пекин.

Отговор от Министерството на младежта и спорта до момента не е получен, но неофициално България вероятно ще бъде представена от председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

Миналия юли Европейският парламент призова ЕС да бойкотира Зимните олимпийски игри през февруари 2022 г. в Пекин, освен ако Китай не подобри ситуацията с човешките права в Хонконг и провинция Синдзян. Оттогава ситуацията се влоши, а напрежението с Тайван само изостри въпроса.

Зимните олимпийски игри са насрочени за 4-20 февруари. Поради ограниченията, свързани с COVID, ограничен брой световни политици се очаква да пътуват до Пекин. Изключение прави руският президент Владимир Путин, който прие поканата на китайския си колега Си Дзинпин. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също ще присъства на откриването.

За Китай церемонията по откриването носи голямо символично значение. Ако други големи западни страни не се присъединят към бойкота, Пекин ще счита това за победа и за поражение от страна на САЩ.

Въпреки амбицията на Франция да координира подхода на 27-те членки на ЕС, обща  позиция на блока изглежда утопична. Повечето страни в източната част на континента са членове на формата за сътрудничество с Китай 17+1 (въпреки че Литва наскоро напусна, намалявайки броя на 16).

Френският служител отбеляза, че правилният формат за разговори на ЕС с Китай е форматът 27+1.

Китай реагира яростно, обвинявайки бойкотиращите нации в политизиране на спорта и заплаши, че ще „платят цена за грешните си действия“. Според наблюдатели, ако напрежението не спадне, китайските власти биха могли да обмислят подобен ход или друга наказателна мярка за Летните олимпийски игри през 2028 г. в Лос Анджелис.

Изправителни лагери

Правозащитните организации смятат, че Китай е задържал повече от един милион уйгури против волята им през последните няколко години в мрежа от това, което държавата нарича „лагери за превъзпитание“, и е осъдил стотици хиляди на затвор.

Китайското правителство нарича лагерите „доброволни центрове за професионална квалификация“, но в действителност заточаваните в тях уйгури биват принуждавани да се отрекат от собствената си религия и култура и да учат езика на китайското мнозинство – мандарин.

Уйгурите от години се стремят към по-голяма независимост, поради което са подложени на дискриминация, тормоз и тотален контрол от комунистическото ръководство на страната.