Бойко Борисов е извикан на разпит от МВР

Бойко Борисов [Министерски съвет]

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е получил призовка за разпит от служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

“Той ме призовава да се явя в четвъртък на разпит, като лидерски победител в София, победил всички в моя избирателен район. Да се явя при инспектор еди кой си за извършване на следните действия – снемане на сведения и пише още да нося лична карта“, обясни Борисов по време на брифинг на ГЕРБ.

“Исках да се включа само това да кажа, защото питате къде е Рашков. Ето, тук е, писал е призовки сладурът“, каза Борисов.

Служебният вътрешен министър не пише призовки, но това може да направи разследващият полицай, който извършва конкретна проверка. Най-вероятно разпитът е за т.нар. “канибалско дело”.

Преди десет дни Бойко Рашков каза, че Борисов трябва да бъде разпитан след изборите, защото иначе “ще продължи да плаче като вдовица…”

Рашков разказа първо пред Сашо Диков за наличието на стари свидетелски показания как Борисов е спасил свой министър от влизане в затвора, като оказал натиск върху свидетел по дело.

Случаят е от 2009 г., когато на власт е първият кабинет на Борисов. Само преди седмица Бойко Ращков обеща, че ще сезира прокуратурата за действията на бившия премиер.

Служебният вътрешен министър разказа за своя среща с анонимен свидетел, който твърди, че Борисов го е заплашил със следните думи: “Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо”. Заради тези думи случая нашумя като “канибалското дело”.

Свидетелят срещу Борисов бил бизнесмен, а бившият премиер отговори с думите, че досега не са му пришивали само това, че бил изял човек на филета.

Рашков допълни как свидетелят разказал как след заплахата от страна на Борисов той е бил принуден да се яви отново пред съдия да каже, че не поддържа показанията, които е дал преди това. По делото е имало данни за извършени престъпления от един от министрите на Борисов.

“На практика Борисов се е застъпил за него. За да не отиде на съд, е принуждавал този човек да оттегли своите показание, въз основа на които министърът щеше да влезе в затвора. Става дума за 200 хил лева към онзи период”, обясни Рашков в интервю за “Евроком”.

Накрая “делото било смачкано от следствието и прокуратурата”, каза служебният вътрешен министър. Делото е архивирано в Софийска градска прокуратура и Рашков предложи държавното обвинение да се самосезира след казаното от него.

Обвинението по “канибалско” дело е повдигнато пред 2013 година, но самият случай е от 2010 година. В крайна сметк земеделският министър от първия кабинет “Борисов” Мирослав Найденов беше обвинен за обещан подкуп от 200 000 лв. на тогавашния шеф на ДФ “Земеделие” Светослав Симеонов.

Обвинението е повдигнато веднага след падането от власт на Борисов. Делото обаче потъва в забрава, когато Борисов се връща на власт. Сега Бойко Рашков се опитва да реанимира този случай.