Бойко Рашков: До 40% от парите за „Хемус“ са се връщали в ГЕРБ

Бойко Рашков [стопкадър]

„Между 30 и 40% от парите, които са превеждани в аванс за строителството на магистрала „Хемус“, са се „връщали“ в ГЕРБ. Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков, след като бе на разпит в прокуратурата във вторник.

През миналата седмица Софийската градска прокуратура обяви, че ще го призова за разпита, защото Рашков обясняваше, че няма няма съмнение къде са отивали парите за магистралата, а прокурорите не знаели.

„Между 30 и 40% са се насочвали към една политическа партия, прокуратурата поиска да я кажа, това е политическата партия ГЕРБ“, каза Рашков. Той не е казвал имена на хора, които са свързани с тази партия.

„До днешен ден нямаме отговор дали е взето решение по отношение на казуса. Още като е започнала реализацията на материалите, свързани със строителството на Лот 5 от магистралата, когато е имало и десет задържани лица, са били налице достатъчно данни и материали за извършено престъпления“, каза Рашков.

Той разкритикува прокуратурата, че бяга от отговорност с аргумента, че няма доказателства. „Те не ги бяха дори прочели, загубихме най-малкото 10-15 дни“, коментира вътрешният министър.

Според него схемата за отклоняване на парите от Хемус“ е функционирала по време на управлението на ГЕРБ, което е реализира и чрез кухи фирми, регистрирани на лица малоимотни лица.

„Обърнах внимание на колегата, че прокуратурата трябва да докаже, че тези пари са били получени окончателно от представители на тази политическа партия, но за мен няма никакво съмнение, че това е пътят на парите. Това не са събития, които са започнали само през 2020 години, а няколко години по-рано – данните, с които разполагаме, са от 2018 и 2019 година и и продължават до началото на миналата година“, коментира още Рашков.

В началото на миналата седмица говорителката на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова обяви, че Рашков знае определени неща, свързани с делото „Хемус“, но не ги казва.

Прокуратурата излезе със съобщение след разпита на Рашков. Според него министърът е разпитан по общия ред, „като по искане на свидетеля Рашков не беше направен видео- и звукозапис“. Държавното обвинение казва още, че Рашков не е посочил „никаква конкретика, включително не посочи конкретни лица и места, на които евентуално да са предавани и/или укривани парични средства, предмет на разследване по делото. Свидетелят Бойко Рашков определи изказванията си пред БНР като „политически“ и заяви, че „не могат да бъдат други“.

ГЕРБ се закани да съди министъра

ГЕРБ също реагираха. „За пореден път Бойко Рашков лъже и хвърля в общественото пространство обвинения без да посочи доказателства за тях! Ето защо ГЕРБ ще даде на съд Бойко Рашков. Нека докаже твърденията си в съда, или да понесе отговорност за лъжите си“, се казва в позицията на партията на Борисов. Според ГЕРБ Рашков за пореден път се опитва да отклони общественото внимание от проблемите на деня „с активни мероприятия, защото така му е наредил началникът му Румен Радев“.